會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 攝影討論及作品分享區 -> 入門單反建議... (主題編號=772633)
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
入門單反建議...
發表發表於: 2009-10-13 7:17 PM 引言回覆
KN9301
定居居民

會員編號: 15,429
文章編號: 2166376

同之前個帖一樣以下係一啲基本條件
引言回覆:

希望各位師兄可以比啲意見同埋提供價錢 Smile
-有S模式(可用慢速快門+快速快門)
-有得手動調較白平衡
-有補光功能
-可調較光圈
-可調較感光度(ISO)
-有微距模式
-可拍片(收音好啲)
-於早上,夜晚及較暗的環境下,
不用閃光燈及不用太高ISO拍照依然清晰.
*主要影巴士用.
*buget $4000 ~ 5000

*仲有想問吓Nikon D3000好唔好用
先謝大家寶貴意見,thz*
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2009-10-13 8:20 PM 引言回覆
永久居民

會員編號: 2,822
文章編號: 2166415

依家d新機差唔多全部都乎合你d條件 hot
係微距要睇番個鏡頭 cold
發表發表於: 2009-10-13 9:57 PM 引言回覆
旅客

會員編號: 16,688
文章編號: 2166509

平平地D5000/500D
加支55200/55250囉 Laughing
發表發表於: 2009-10-13 10:38 PM 引言回覆
644 655 656 662 675
永久居民

會員編號: 5,078
文章編號: 2166564

Ez` 寫到:

D5000 貴過 D3000
同埋 D3000 kit set 都唔駛 5K nofun

平平地玩既 , D3000 已經好足夠
不過影巴士既 , 支 kit 鏡未必夠樓主你用

644 655 656 662 675 在 2009-10-13 10:39 PM 作了第 1 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2009-10-14 12:23 AM 引言回覆
GT5156/HC1237
旅客

會員編號: 13,949
文章編號: 2166688

Karen x 4644 寫到:
Ez` 寫到:

D3000平係因為無拍片功能同專打初階巿場,見佢NIKON都用佢個“GUIDE”模做賣點 Laughing
聽聞“GUIDE”模話好用,但係機身質素較差,我建議樓主可以買500D,因為個雜訊控制初偕機之中最好

GT5156/HC1237 在 2009-10-14 12:29 AM 作了第 2 次修改
發表發表於: 2009-10-14 12:35 AM 引言回覆
永久居民

文章編號: 2166696

GT5156/HC1237 寫到:

D3000平係因為無拍片功能同專打初階巿場,見佢NIKON都用佢個“GUIDE”模做賣點 Laughing
聽聞“GUIDE”模話好用,但係機身質素較差,我建議樓主可以買500D,因為個雜訊控制初偕機之中最好

500D 已經 over budget 喇 nofun

唔係既話 , 我點會建議佢入 D3000 呀
發表發表於: 2009-10-14 4:18 PM 引言回覆
旅客

會員編號: 16,688
文章編號: 2166857

但唔知點解直覺上D3000會唔多夠用;
同埋, 佢market係女性, 機身較細; 唔知細唔細過D5000?
*個人認為太細好唔方便/好唔舒服 Embarassed
發表發表於: 2009-10-14 11:36 PM 引言回覆
永久居民

文章編號: 2167186

Ez` 寫到:

同埋, 佢market係女性, 機身較細; 唔知細唔細過D5000?

其實 D3000 個 size 同 D5000 無異... nofun

D3000 個 market , 除左係女性之後 , 應該都係會比一 d 有興趣學攝影既新手既
發表發表於: 2009-10-14 11:46 PM 引言回覆
GT5156/HC1237
旅客

會員編號: 13,949
文章編號: 2167195

Ez` 寫到:

搵到la → http://www.price.com.hk/product.php?p=110754
希望岩樓主la,雖然突左$300〔連18-55〕
但有片拍泥講e部算最平家la Laughing
發表發表於: 2009-10-14 11:51 PM 引言回覆
Frenchfriezz
留學生

會員編號: 11,241
文章編號: 2167198

其實 D3000 個 size 同 D5000 無異... nofun

D3000 個 market , 除左係女性之後 , 應該都係會比一 d 有興趣學攝影既新手既

搭下嗲先

個人覺得傳統單反/手動DC俾用家係咁試光圈快門,學影相既進度點都快過所謂「街毛」既優化版Auto mode… Confused
我自己未真正玩過D3000,但睇廣告見佢傻瓜成咁真係有少少反感
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2009-10-15 12:29 AM 引言回覆
永久居民

文章編號: 2167211

Frenchfriezz 寫到:

搭下嗲先

個人覺得傳統單反/手動DC俾用家係咁試光圈快門,學影相既進度點都快過所謂「街毛」既優化版Auto mode… Confused
我自己未真正玩過D3000,但睇廣告見佢傻瓜成咁真係有少少反感

不過有 d 新手係唔揀 DSLR 都唔得既話 , 相信 D3000 都岩佢地既 sosad nofun
發表發表於: 2009-10-15 6:06 PM 引言回覆
horta
旅客

會員編號: 10,047
文章編號: 2167488

Ez` 寫到:

1000d noise control都吾差,但應該賣到冇 Cool

horta 在 2009-10-15 6:07 PM 作了第 1 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
入門單反建議...
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 攝影討論及作品分享區
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作