會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 意見及資料調查區 -> 贊唔贊成53,276改用專線小巴行走? (主題編號=809944)
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題

贊唔贊成53,276,K65改用專線小巴行走?
贊成
15%
 15%  [ 5 ]
唔贊成
84%
 84%  [ 28 ]
總投票數 : 33

贊唔贊成53,276改用專線小巴行走?
發表發表於: 2010-02-15 1:08 AM 引言回覆
GM8856
定居居民

會員編號: 9,986
文章編號: 2236202

位於坑尾村一段屏夏路,路窄多灣,多年來也沒有擴闊

加上附近有工廠區,故此有很多重型車輛出入,造成危險

我覺得果度路連AM都會過面線,相當危險

所以我建議派專線小巴代替53,276於果段屏夏路既服務

眾所周知276客量無錯係相當高,但只限於上水至元朗大馬路一段

元朗至天慈一段既客相當低,平均每班車不足十人
(巴士往天慈方向,乘客多數已經於元朗下車,加上有276P疏導)

至於53,由於沿線有很多替代服務,本線存在已可有可無

故此也建議用專線小巴換取頻密班次
(但缺點會跟紅色小巴重疊)

K65方面,我會要求以雙層巴士行走

以上改動建議於2012年後實施,以配合AM退役時間表(除非九巴購置合適的單層巴士行走53,276兩線)

歡迎各版友提供意見

GM8856 在 2010-02-15 1:12 AM 作了第 1 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2010-02-15 1:25 AM 引言回覆
GU1559
留學生

會員編號: 11,592
文章編號: 2236208

派專線小巴替276
咁長者去醫院咪冇半價
發表發表於: 2010-02-15 1:58 AM 引言回覆
GM8856
定居居民

文章編號: 2236214

HAUS*OF*GAGA 寫到:
派專線小巴替276
咁長者去醫院咪冇半價

俾捷輝呢D大公司做應該會有D優惠俾長者

*至於點解53,276要轉小巴而K65轉雙層,我只能說做公司政策問題
發表發表於: 2010-02-15 9:26 PM 引言回覆
LV116
助理系統管理員
LV116
助理系統管理員<br>LV116

會員編號: 59
文章編號: 2236459

中驅的雙層,迴旋半徑可能比相同長度的單層短
i.e. 轉向性能較佳
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2010-02-15 11:27 PM 引言回覆
GM8856
定居居民

文章編號: 2236560

JR8753 寫到:
單層轉雙層豈不是更危險?

以前既53,655(K65前身)就係派雙層
發表發表於: 2010-02-17 12:14 AM 引言回覆
GM8856
定居居民

文章編號: 2237042

JR8753 寫到:
其實而家繁時276元朗至天慈一段都有八成滿,
如果第時276主要只serve屏山/博愛客,
呢批276返天慈既客就要迫哂去276P度,
即係276P需要加車/班次.

將現時276 S1-S5車變做S30-34(即係俾276P)

可行嗎?
發表發表於: 2010-02-28 2:58 PM 引言回覆
GM8856
定居居民

文章編號: 2243119

JR8753 寫到:

唔轉雙層豈不是要連同33,34,35,941R大幅加班先應付到D客
發表發表於: 2010-02-28 4:17 PM 引言回覆
DA35
永久居民

會員編號: 5,247
文章編號: 2243177

Joseph 寫到:
JR8753 寫到:

唔轉雙層豈不是要連同33,34,35,941R大幅加班先應付到D客

小巴可以點取代到53同276既地位?

一條來往荃灣,一條來往上水,又開多兩條線?

Joseph 寫到:
HAUS*OF*GAGA 寫到:
派專線小巴替276
咁長者去醫院咪冇半價

俾捷輝呢D大公司做應該會有D優惠俾長者

*至於點解53,276要轉小巴而K65轉雙層,我只能說做公司政策問題

K65係肯轉老早轉左喇,批7XX行左幾次都變返做4XX...

DA35 在 2010-02-28 4:20 PM 作了第 2 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2010-03-02 12:20 AM 引言回覆
GM8856
定居居民

文章編號: 2244172

禪居人 寫到:
小巴可以點取代到53同276既地位?

一條來往荃灣,一條來往上水,又開多兩條線?

只要政府肯俾紅小行廈村一帶便可間接取代53

*不過收費將會是一個有待解決既難題

另外,屏夏路往來北區既交通需求係咪真係咁大? Rolling Eyes
贊唔贊成53,276改用專線小巴行走?
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 意見及資料調查區
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作