會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 閒談區 -> [問]東區請夠15歲既公司 (主題編號=827111) 前往頁面 1, 2  下一頁
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
[問]東區請夠15歲既公司
發表發表於: 2010-04-11 7:21 PM 引言回覆
。~LeuNg FaN~
定居居民

會員編號: 14,679
文章編號: 2266933

as title
因為小弟想搵份part time, 但就岩岩先過15歲 sosad
咁唔知各位師兄有冇人知到有咩公司係請夠15歲既人?

已知m記係有請

同埋我想問點知間野有請人... (唔通無啦啦行去counter 問d 售貨員有冇請人?? 佢地會知咩......)

thx
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表發表於: 2010-04-12 5:59 PM 引言回覆
KingYeung
新移民

會員編號: 14,273
文章編號: 2267496

做咩唔去勞工處網頁找?
找到岩就打去問佢請唔請15歲
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 MSN Messenger
發表發表於: 2010-04-12 7:33 PM 引言回覆
定居居民

文章編號: 2267622

KingYeung 寫到:
做咩唔去勞工處網頁找?

part time 同埋暑期工 搵到架 Embarassed
發表發表於: 2010-04-12 8:11 PM 引言回覆
KingYeung
新移民

文章編號: 2267653

。~透明の樑粉~ 寫到:
做咩唔去勞工處網頁找?

part time 同埋暑期工 搵到架 Embarassed

http://www1.jobs.gov.hk/big5/default.aspx
有 上年看到都有
但係你一講只係做暑期 9成唔請 因為時勢都唔係太好
你當自己普通找工啦 不過D人都會假設你做暑期啦已經
但係其實中五都唔會找到咩工 因為都唔知看你咩野好 unless係名校出黎

如果你有學下樂器果D 都可以教下樂器
讀書OK咪做下小學補習
做麥記啦 好過做其他工
國際公司 做得好的話 走果時可以拎封信 prove你工作態度好
如果你之後都有做的話仲可以升職 都係一個唔差的choice
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 MSN Messenger
發表發表於: 2010-04-12 9:21 PM 引言回覆
定居居民

文章編號: 2267709

做咩唔去勞工處網頁找?

http://www1.jobs.gov.hk/big5/default.aspx
有 上年看到都有

做麥記啦 好過做其他工

上過去睇, 係有岩既, 但全部都係上午-下午...

隔離壇(男友) 話M記人工低又學唔到野 Rolling Eyes
發表發表於: 2010-04-12 9:57 PM 引言回覆
KT6487~*
常駐居民

會員編號: 1,770
文章編號: 2267735

15歲係難架
好多公司都要求有幾年既工作經驗
我都同意記人工低又學唔到野,
第時搵其他工果陣,實問你以前做過d咩,有咩經驗
做m記真係幫唔到你

私人補習都算唔錯架,
我以前都做過,1個鐘都有$80
不過而家經濟差左,少左家長搵補習

聽聞Uniqlo幾好~詳細就唔清楚,
樓主可以問下 Very Happy

KT6487~* 在 2010-04-12 9:58 PM 作了第 1 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 ICQ 號碼
發表發表於: 2010-04-13 6:14 PM 引言回覆
成功需苦幹
永久居民

會員編號: 29
文章編號: 2268174

做咩唔去勞工處網頁找?

有 上年看到都有

做麥記啦 好過做其他工

上過去睇, 係有岩既, 但全部都係上午-下午...

隔離壇(男友) 話M記人工低又學唔到野 Rolling Eyes

15歲使乜咁快話學到咩
讀多3.5.7年書先諗儲工作經驗啦
依家知佢學唔到野..趁暑假賺下零用錢都好丫 Very Happy
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2010-04-13 6:59 PM 引言回覆
定居居民

文章編號: 2268267

KT 6487 寫到:
15歲係難架
做m記真係幫唔到你

私人補習都算唔錯架,

私人補習... 我自己都未得...
發表發表於: 2010-04-19 12:06 AM 引言回覆
KingYeung
新移民

文章編號: 2271429

KT 6487 寫到:
15歲係難架
做m記真係幫唔到你

私人補習都算唔錯架,

其實做M記先好 前提係做得好
我學校之前有個人中五做暑期工 係M記
之後有個唔知咩比賽 係要態度好果類 佢係第一定唔知第幾
之後美國總公司就邀請左佢去美國總公司實左兩星期

呢D已經係好好的經驗 而且果次的實習都幫左佢係AL 拎一條A
再者 做補習係找錢快 但係之後找野做 點寫上CV?都冇證據
M記就唔同 做得好 走果時可以問佢拎番封信 證明番你有做野 同埋態度係點樣都有好好的參考價值
發表發表於: 2010-04-19 12:09 AM 引言回覆
JC 3914
永久居民

會員編號: 143
文章編號: 2271433

呢D已經係好好的經驗 而且果次的實習都幫左佢係AL 拎一條A

可唔可以透露下有咩關係? Surprised
發表發表於: 2010-04-19 12:23 AM 引言回覆
Va
總版面管理員
VA54-HN8897
總版面管理員<br>VA54-HN8897

會員編號: 3,840
文章編號: 2271454

中學買書o係邊間書局買呀?
中學教科書店呢D 暑假呢個時候就最需要人,如果你買開書o個間野係信得過o既,不妨去試下....(話唔定今年買書仲有折 Laughing )

試下去o個問野度,直接問下佢暑假會唔會請人,未試過問唔緊要,唔撞過板又點知點樣問....

*不過真係要信得過先好,例如話全年都開,而唔係靜係暑假食中學生錢先開o個D,同埋最好唔好搵D 要你出去拉客仔o個D 書店,有D 書店真係只會叫你o係店跟住張書單執書....二手書店就通常會難搵好信譽o既,如果你覺得博唔過可以去D 只賣新書o既書店

Va 在 2010-04-19 12:27 AM 作了第 3 次修改
發表發表於: 2010-04-19 2:01 PM 引言回覆
Frenchfriezz
留學生

會員編號: 11,241
文章編號: 2271609

Va 寫到:
中學買書o係邊間書局買呀?
中學教科書店呢D 暑假呢個時候就最需要人,如果你買開書o個間野係信得過o既,不妨去試下....(話唔定今年買書仲有折 Laughing )

試下去o個問野度,直接問下佢暑假會唔會請人,未試過問唔緊要,唔撞過板又點知點樣問....

*不過真係要信得過先好,例如話全年都開,而唔係靜係暑假食中學生錢先開o個D,同埋最好唔好搵D 要你出去拉客仔o個D 書店,有D 書店真係只會叫你o係店跟住張書單執書....二手書店就通常會難搵好信譽o既,如果你覺得博唔過可以去D 只賣新書o既書店

書局個offer簡直係頂爛市,俾在我寧願企老麥或者OK
(時薪計)0記$18;忠華$20 (唔肯定);2+1聯$20
基本上你15歲搵咩工都係學唔到野架啦,你expect你可以搵到乜學到野嘅好工?

所以都係老麥搞掂啦,OK唔知請唔請,$23
另外板腸壽屍有好多分店都好等人洗,$25;圓氣壽屍平時PP出$27 offer
但呢兩份工都係好辛苦兼受傷機會極高,再加上都唔知請唔請15歲,所以都係睇定D先
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2010-04-19 2:41 PM 引言回覆
MM2566
助理系統管理員
DS4
助理系統管理員<br>DS4

會員編號: 36
文章編號: 2271617

15歲... 仲要諗住淨係做暑期...
俾我就疊埋心水考埋個公開試算喇, 我假設你中途冇俾人踢走啦...
爭得果年幾兩年, 用不著咁早愁搵工先, 而且好多地方見你咁細個會壓你價, 工作經驗呢D野以15歲既你黎講未必駛咁急住

不過你係要搵既, 7仔OKM記應該都會大量請PARTTIME既, 個價唔會話太低, 不過要留意既係隨時要輪更
仲有個好似好少少既, 去LCSD報暑期圖書館管理員囉, 呢個就唔駛輪更, 不過記憶中報名時間好似過左, 同埋都幾多人去報既...
發表發表於: 2010-04-19 3:06 PM 引言回覆
Frenchfriezz
留學生

會員編號: 11,241
文章編號: 2271631

MM2566 寫到:
15歲... 仲要諗住淨係做暑期...
俾我就疊埋心水考埋個公開試算喇, 我假設你中途冇俾人踢走啦...
爭得果年幾兩年, 用不著咁早愁搵工先, 而且好多地方見你咁細個會壓你價, 工作經驗呢D野以15歲既你黎講未必駛咁急住

不過你係要搵既, 7仔OKM記應該都會大量請PARTTIME既, 個價唔會話太低, 不過要留意既係隨時要輪更
仲有個好似好少少既, 去LCSD報暑期圖書館管理員囉, 呢個就唔駛輪更, 不過記憶中報名時間好似過左, 同埋都幾多人去報既...

圖書館份工只接受未玩過嘅應屆會考生申請 Razz
15歲我估佢應該只係讀緊F.3/4掛?
發表發表於: 2010-04-19 9:36 PM 引言回覆
KingYeung
新移民

文章編號: 2271860

Rc 寫到:

可唔可以透露下有咩關係? Surprised

佢讀Business Studies
[問]東區請夠15歲既公司
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 閒談區
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共2頁)
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作