會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 巴士迷茶座 -> [轉載] 九巴引入全港首部超級電容巴士 – gBus (主題編號=882196) 前往頁面 上一頁  1, 2
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
發表發表於: 2010-09-15 3:08 PM 引言回覆
版面管理員
洪流百煉生
版面管理員<br>洪流百煉生

會員編號: 9,664
文章編號: 2365569

KT 寫到:
rafael. 寫到:

好似話部車係唔會出街行
隔離版好似話會行荔廠短途員接線

部車未黎香港之前已經盛傳行員接,講到而家都仲係 Laughing
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2010-09-15 6:27 PM 引言回覆
fr3093.ctb343
留學生

會員編號: 10,298
文章編號: 2365675

架車好似話係借返黎測試
所以暫時都會係左軚
相信呢個計畫可行的話會出右軚版本
因為運輸處係會唔批准左軚車響香港存在(中港跨境車輛除外)

新沃其實係中外合資公司
富豪有份提供技術
用富豪零件唔太出奇
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2010-09-15 9:10 PM 引言回覆
644 655 656 662 675
永久居民

會員編號: 5,078
文章編號: 2365821

1555-HU8151 寫到:
架車好似話係借返黎測試
所以暫時都會係左軚
相信呢個計畫可行的話會出右軚版本

佢果邊根本連市內既單都做唔切..

但人地仲肯騰出條生產線去做一架車比呢間公司都算係咁啦
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2010-09-15 10:37 PM 引言回覆
愛車BM8688
留學生

會員編號: 3,826
文章編號: 2365962

=========
不是了, 香港係冇限制用左或右軚車的!!
另外, 之前幾篇回覆, 有人話用左軚巴士危險, 有人話唔危險! 我想講雖然過境巴都多用左軚車, 但佢地在香港境內上落站不多, 危機程度點都低過一部左軚電巴在街上行 (例如部電巴行2號, 沿途咁多車站, 上落客時真係好危險, 我肯定運輸署都唔會批)!
再者, 大家都無需去諗呢部電巴會唔會出唻載客, 根本係唔會 (除非轉返為右軚啦)!!!

愛車BM8688 在 2010-09-15 10:39 PM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2010-09-17 7:42 PM 引言回覆
nathanc
留學生

會員編號: 11,797
文章編號: 2367027

_ChinG_ 寫到:
rafael. 寫到:

部車係上海申沃生產
即係Volvo

大錯特錯 , 申沃 =/= 富豪

5031 寫到:

希望佢真係唔好出街行啦!
香港馬路靠左側行駛用左軚車係極危險 Confused

咁右軚車係內地行係咪極危險

我覺得佢係話上落車危險...
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表發表於: 2010-09-19 11:55 PM 引言回覆
KU1311
新移民

會員編號: 12,420
文章編號: 2368568

軚盤是申沃的
搭過世博同款嘅S2K就知,個軚盤上面係寫住SUNWIN的,即是申沃
富豪而家都唔係呢款軚啦,睇AVC/AVBWU就知
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表發表於: 2010-09-20 1:17 AM 引言回覆
KR 3941
顧問
KR 3941

會員編號: 2,607
文章編號: 2368619

愛車BM8688 寫到:
=========
另外, 之前幾篇回覆, 有人話用左軚巴士危險, 有人話唔危險! 我想講雖然過境巴都多用左軚車, 但佢地在香港境內上落站不多, 危機程度點都低過一部左軚電巴在街上行 (例如部電巴行2號, 沿途咁多車站, 上落客時真係好危險, 我肯定運輸署都唔會批)!
再者, 大家都無需去諗呢部電巴會唔會出唻載客, 根本係唔會 (除非轉返為右軚啦)!!!

http://www.td.gov.hk/tc/public_services/licences_and_permits/vehicle_first_registration/guidelines_for_importation_and_registration_of_mot/index.html
除非有特殊情況,否則當局不會接納左軚車的登記及發牌。

我諗 肯定運輸署都唔會批 的理由唔係你所講既咩危機危險勒

KR 3941 在 2010-09-20 1:21 AM 作了第 1 次修改
[轉載] 九巴引入全港首部超級電容巴士 – gBus
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 巴士迷茶座
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
2頁(共2頁)
前往頁面 上一頁  1, 2

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作