會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 巴士迷茶座 -> 薪酬問題 (主題編號=931360) 前往頁面 1, 2, 3  下一頁
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
薪酬問題
發表發表於: 2011-02-05 9:10 PM 引言回覆
GX7767
常駐居民

會員編號: 14,293
文章編號: 2446861

無啦啦諗到好多問題..

九巴車長薪酬平均有幾多錢同點計?

日薪嘅如果早更欠車收人 點計錢?

日薪同月薪補水有冇唔同?

日薪平均一日人工有幾多?

車型津貼又係點計?

年初一返工..人工又係點計?

九巴站長平均薪酬有幾多錢?

站長&車長 新入職計..新城/九記/嶼記 邊度福利最好?

去新城做車長係米一定要係九記考左巴士牌先?

站長學歷要求高唔高?

mtr做車長係米同喳地鐵果D係米一樣福利?

先謝解答
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表發表於: 2011-02-06 1:57 AM 引言回覆
FL 954
助理系統管理員
FJ 8597
助理系統管理員<br>FJ 8597

會員編號: 97
文章編號: 2447056

GX7767 寫到:
無啦啦諗到好多問題..

日薪嘅如果早更欠車收人 點計錢?

日薪平均一日人工有幾多?

車型津貼又係點計?

九巴站長平均薪酬有幾多錢?

站長學歷要求高唔高?

先謝解答

點樣早更欠車收人? 即係坐足一朝早廠?
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2011-02-06 12:10 PM 引言回覆
KW9112@46x
常駐居民

會員編號: 7,811
文章編號: 2447111

引言回覆:

九巴車長7叔平均有$15000-$19000,四個冧巴起碼都$20000
6叔得$11000-13000
補水各有不同,有D線好補水..日日5仔半至7仔咪好揾D

引言回覆:

日薪同月薪補水冇唔同
引言回覆:

車型津貼又係點計?

得日薪車長先有

1. 加五車
2. 加四車
3. 加三車

加四加三車日薪車長少幾十蚊日

KW9112@46x 在 2011-02-06 12:12 PM 作了第 1 次修改
Re: 薪酬問題
發表發表於: 2011-02-06 12:44 PM 引言回覆
旅客

會員編號: 16,688
文章編號: 2447117

GX7767 寫到:

意指前九鐵 同 前地鐵 ?
發表發表於: 2011-02-06 1:45 PM 引言回覆
~~LF5595~~
旅客

會員編號: 4,719
文章編號: 2447124

只係多左"利是", 同平日冇咩唔同

站長就唔知, 但車長 新入職計新城好過九記, 嶼記同旅遊車公司差唔多
e.g:新城新入職車長返8hr/1日計都有$10000左右, ot $44/hr(total一個月多數有$12000-$15000), 九記返8hr/1日計就得$8000$-9000, 計埋ot等都係得$11000-$13000(同埋新城開工的休息時間多過九記);新城助理站長有$8000; 福利新城/九記都大致一樣

唔一定, 持有 10 或 17 號有效駕駛執照, 有駕駛大型車輛經驗及具良好駕駛紀錄就得

站長學歷要求高唔高?
九記做控制室的就要中7, 助理站長就中5;新城助理站長都係中5

(p.s: 九記係車跟人, 新城係到個日先知用咩車,同埋TB完可能係別的車, so做九記可以唔使下下適應部車會舒服d.....不過有好多做過九記車長的新城車長都話新城人工同工作都好過九記(只係行車時間就...), 佢地都話做九記的話都係因為車廠近住的地方好, 其他冇野好)

~~LF5595~~ 在 2011-02-06 2:19 PM 作了第 4 次修改
發表發表於: 2011-02-06 5:04 PM 引言回覆
FL 954
助理系統管理員
FJ 8597

文章編號: 2447200

KW9112@46x 寫到:
引言回覆:

九巴車長7叔平均有$15000-$19000,四個冧巴起碼都$20000

引言回覆:

日薪同月薪補水冇唔同

四個字點會起碼兩萬, 冇水補渣部加五車咪又係萬幾蚊
同埋好多四個字都係七叔轉冧巴或者頂冧巴返黎咋嘛
六叔 00-04 年入職, 份底都成九千蚊, 計埋安全獎等等都成萬二蚊, 再補兩三仔都已經萬三四
其實日薪同月薪補水點會冇唔同丫, 人工已經差一截
兩味訓覺錢日薪十幾蚊一個鐘, 月薪得九百幾蚊一個月
發表發表於: 2011-02-06 5:59 PM 引言回覆
GX7767
常駐居民

會員編號: 14,293
文章編號: 2447221

得日薪車長先有

1. 加五車
2. 加四車
3. 加三車

加3,4,5車果D 咩黎?
點分?
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表發表於: 2011-02-06 6:47 PM 引言回覆
成功需苦幹
永久居民

會員編號: 29
文章編號: 2447289

GX7767 寫到:

得日薪車長先有

1. 加五車
2. 加四車
3. 加三車

加3,4,5車果D 咩黎?
點分?

呢D係用黎計每日補水,唔同車加唔同

11米, 12米=加五
10.6米或以下雙層=加四
所有單層=加三

據聞長矛係計加3.5

有錯請隊 Laughing

成功需苦幹 在 2011-02-06 6:56 PM 作了第 3 次修改
發表發表於: 2011-02-06 6:57 PM 引言回覆
~~LF5595~~
旅客

會員編號: 4,719
文章編號: 2447296

FL 954 寫到:
引言回覆:

引言回覆:

日薪同月薪補水冇唔同

六叔 00-04 年入職, 份底都成九千蚊, 計埋安全獎等等都成萬二蚊, 再補兩三仔都已經萬三四

日薪都有$3X/hr, 計埋兩味訓覺個幾hrs都仲有$2X/hr...
總之九巴D人工好低, 做兩味訓覺個d會好攰的(先返8hrs, then跟車休息3~4hrs再做4hrs, total一日返16hrs, 就係咁先咁多做做下去左新城做)

so我都好唔明佢車費貴, 員工人工低, 服務差, 仲話要+車費(鬼叫佢有大把車(資產多)咩)
新城個邊就想做好d, 想開新線就因為冇車而要cut行車時間盡量做多一條新線or做好某條線...都幾唔公平
發表發表於: 2011-02-06 7:18 PM 引言回覆
C68A
永久居民

會員編號: 18,341
文章編號: 2447299

話題終結者 寫到:

呢D係用黎計每日補水,唔同車加唔同

11米, 12米=加五
10.6米或以下雙層=加四
所有單層=加三

據聞長矛係計加3.5

有錯請隊 Laughing

唔洗據聞 , 所有單層車都係計加三 .

* 唔知幾多年前長茅係計加三點七五 .
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2011-02-06 8:42 PM 引言回覆
FL 954
助理系統管理員
FJ 8597

文章編號: 2447349

~~LF5595~~ 寫到:
FL 954 寫到:
引言回覆:

引言回覆:

日薪同月薪補水冇唔同

日薪都有$3X/hr, 計埋兩味訓覺個幾hrs都仲有$2X/hr...
總之九巴D人工好低, 做兩味訓覺個d會好攰的(先返8hrs, then跟車休息3~4hrs再做4hrs, total一日返16hrs, 就係咁先咁多做做下去左新城做)

so我都好唔明佢車費貴, 員工人工低, 服務差, 仲話要+車費(鬼叫佢有大把車(資產多)咩)
新城個邊就想做好d, 想開新線就因為冇車而要cut行車時間盡量做多一條新線or做好某條線...都幾唔公平

上段八個鐘? 而家仲邊有咁多呢 D 極端野, 少好多啦
兩味攰唔攰就睇人啦, 有人好鍾意返
發表發表於: 2011-02-06 10:49 PM 引言回覆
LN5477
常駐居民

會員編號: 9,637
文章編號: 2447437

FL 954 寫到:
引言回覆:

引言回覆:

日薪同月薪補水冇唔同

唔會16小時咁多=.="
頂盡 14.5 小時

回 FL954 :
其實月薪車長, 我家人佢 00 年入, 佢都係得八千底, 唔會九千咁多
發表發表於: 2011-02-06 11:12 PM 引言回覆
GK 2009
新移民

會員編號: 17,412
文章編號: 2447455

十年前, 59X全冷前, 冷氣收$11.8, 熱狗好似收$10.3
之後全冷, 劃一收$10.3/$10.4
之後除通脹慢慢加, 加到以家都只係$11.4
以通脹率200%來計算, 加多一個幾毫其實真係唔算好過份。
發表發表於: 2011-02-06 11:24 PM 引言回覆
LN5477
常駐居民

會員編號: 9,637
文章編號: 2447457

JW 3442 寫到:

十年前, 59X全冷前, 冷氣收$11.8, 熱狗好似收$10.3
之後全冷, 劃一收$10.3/$10.4
之後除通脹慢慢加, 加到以家都只係$11.4
以通脹率200%來計算, 加多一個幾毫其實真係唔算好過份。

59X
$8.2/$11.8 -> $10.7 -> $11.3 (now)
發表發表於: 2011-02-06 11:40 PM 引言回覆
HC 2103
版面管理員
EW3806
版面管理員<br>EW3806

會員編號: 5,842
文章編號: 2447466

站長就唔知, 但車長 新入職計新城好過九記, 嶼記同旅遊車公司差唔多
e.g:新城新入職車長返8hr/1日計都有$10000左右, ot $44/hr(total一個月多數有$12000-$15000), 九記返8hr/1日計就得$8000$-9000, 計埋ot等都係得$11000-$13000(同埋新城開工的休息時間多過九記);新城助理站長有$8000; 福利新城/九記都大致一樣

(p.s: 九記係車跟人, 新城係到個日先知用咩車,同埋TB完可能係別的車, so做九記可以唔使下下適應部車會舒服d.....不過有好多做過九記車長的新城車長都話新城人工同工作都好過九記(只係行車時間就...), 佢地都話做九記的話都係因為車廠近住的地方好, 其他冇野好)

新巴高人工果班係講緊返一工四點甚或再長時間少少
如果普通一工多少少既其實九巴新巴人工分別都不大

同埋唔好諗得城巴真係咁好做 , 知唔知一日要返幾耐 ?
講緊朝早 7 點幾開工夜晚收 8 點幾 , 比你有 2 粒鐘食飯連休息又點
你真係全日都比晒佢 , 有 d 係返屯門天水圍但食飯休息係係香港仔
唔係一日半日 , 係日日都要咁 , 你估真係咁好 ?

唔係話九巴好 , 起碼制度同管理文化已經有好大問題
仲有同工不同酬問題都比另外 2 間公司黎得嚴重
薪酬問題
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 巴士迷茶座
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共3頁)
前往頁面 1, 2, 3  下一頁

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作