會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> OMSI 教學文章 -> [教學]解決 循環線 總站不上客問題 (主題編號=965644)
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
[教學]解決 循環線 總站不上客問題
發表發表於: 2011-05-10 1:06 PM 引言回覆
Va
總版面管理員
VA54-HN8897
總版面管理員<br>VA54-HN8897

會員編號: 3,840
文章編號: 2501931

由於就咁講點做比較難理解,所以會從制作路線原理開始入手

1. 一條路線Track與Track之間o既關係
設計一條路線每一單都會有佢o既reference track "list",
而要做到第一單(e.g. Ref. Track = A)車可以連到落第二單(Ref. Track = B)車的話,
B o既第一條Track就需要同A o既最後一條track overlap,
而Overlap o既位置,會係第一單車o既尾站所屬o既track(黃色)

2. Overlapping 位置套用循環線問題
如果將同一個Overlapping 方法套落去循環線度,一條Track list o既第一條Track同最後一條Track 就自己重疊,
咁會令到每一單車都會「經過尾站」兩次,呢方面正正就係上唔到客o既問題所在
雖則點解唔上客唔太清楚,但主因的確o係呢度

3. 改變Overlapping 位置
a. 在「頭站」與「尾站」之間加一條獨立o既Spline,令前一單「尾站」去下一單「頭站」需要先經過該Spline
b. 將Overlapping 的位置,改o係o個個Spline 上面進行,如圖所示:

4. 修改站名
呢個我都唔清楚有冇影響,但我習慣會將落客站o既站名加個 (Terminus) o係後面,同上客o個個站唔同名,跟住基本上就搞掂!

5. 限制
呢個方法都有一個bug,就係o係game入面每update一次情況,就會有機會出現「打大」,所謂Update 我暫時只係發現o係修改時間上,其他例如改天氣等等未知影唔影響
原理如下:
假設一條路10公里,需時10分鐘,
如果以Circular 方式overlap,因為last track =/= 尾站,
所以我假設尾站o係9公里,按道理default 9分鐘就行完。
如果連埋休息時間一轉15分鐘計,
當你修改o既時間係o係9-15分鐘之間,部AI 車就會自動update 位置,去到過左尾站o既地方,
而由於前方再冇任何車站,所以部AI 車會直接完成最後一公里,並且跳去下一單車,做成打大情況

6. 減少限制出現
一般如果keep 住run 個game的話,部AI 車係會夠鐘先開車,所以第5部分o既問題只限於個別情況
建議各位定線時,休息時間唔好多過班次間隔,例如12分鐘一班,休息時間就不多於12分,否則update 情況o既時候就會有較大機會兩班車同時打大開出

上述教學已經試驗並成功上客,但由於只屬個人經驗,有更多改善方法歡迎指點 Very Happy

Va 在 2011-05-10 1:16 PM 作了第 2 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2011-05-10 10:39 PM 引言回覆
FF3170
旅客

會員編號: 18,749
文章編號: 2502177

講開循環線,有個問題想問吓:有冇辦法可以令一條由A去B再返A嘅循環線喺去程同回程分別顯示地點A同B(而D人又會上車)?而家好似條單向線咁運作實在好唔像真 Sad
再問:有冇辦法可以令部AI巴士到"總站"後唔停車又唔等到夠鐘就轉牌開車?(希望可以做到問題一嘅效果)
發表發表於: 2011-05-10 10:52 PM 引言回覆
MG 9715
旅客

會員編號: 19,240
文章編號: 2502184

我自己試過玩77嗰陣,停前/後d
有陣時d人會自己走上嚟(只係試過1次) Embarassed
發表發表於: 2011-05-12 4:31 AM 引言回覆
ASV61@KX7623
留學生

會員編號: 9,651
文章編號: 2503006

MM2567 寫到:
我自己試過玩77嗰陣,停前/後d
有陣時d人會自己走上嚟(只係試過1次) Embarassed

呢個係其中一個方法
玩77要總站有人上車就用呢個方法
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 MSN Messenger
發表發表於: 2011-05-14 9:53 PM 引言回覆
Va
總版面管理員
VA54-HN8897
總版面管理員<br>VA54-HN8897

會員編號: 3,840
文章編號: 2504812

FF3170 寫到:
講開循環線,有個問題想問吓:有冇辦法可以令一條由A去B再返A嘅循環線喺去程同回程分別顯示地點A同B(而D人又會上車)?而家好似條單向線咁運作實在好唔像真 Sad
再問:有冇辦法可以令部AI巴士到"總站"後唔停車又唔等到夠鐘就轉牌開車?(希望可以做到問題一嘅效果)

*Sor for late reply Embarassed
理論上可行,實際就要你試下先知...
我o既"理論上可行係base on 兩個concept
1. AI車o既下一個trip 只要冇任何巴士站的話,就會唔等夠鐘直接開車
2.如果AI 車行過左一個trip o既尾站,行到尾就會直接跳去下一個trip

試下o係Trip A 去到循環點之後,set 多一個Trip (Trip "Connect"),該Trip 冇任何車站,跟住連到循環點之後o既回程trip B

Trip A 顯示為去程
去到循環點 (即Trip A 尾站),因為下一個Trip Connect 冇任何站,該該會直接開車
o係Trip Connect 其間,因為AI 車"過左"尾站(其實即係冇站),所以直接跳落Trip B
Trip A 同 Trip B 則可顯示相關地點

***再重覆,純緒理論上咁諗,冇試過,有興趣就試下啦 Embarassed
發表發表於: 2011-05-19 5:35 AM 引言回覆
kmb71k
定居居民

會員編號: 430
文章編號: 2507443

圖解如果有埋中文解釋仲好
我睇左好耐消化左好耐都係好勉強明你想講乜
[教學]解決 循環線 總站不上客問題
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> OMSI 教學文章
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作