會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> Simutrans 專區 -> 新版一問 (主題編號=1009695)
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
新版一問
發表發表於: 2011-08-30 9:49 PM 引言回覆
ASV61@KX7623
留學生

會員編號: 9,651
文章編號: 2568374

我想問有冇玩家有試過到站蝕錢既情況 ?
即係通常一架車載住人/貨到目的地既時候
正常係會賺錢既
但唔知點解而家玩既線
就算係短途線
都會有負錢既情況

例如:1線車由A站去到B站載住50人/貨
去到B站既時候就會變左 -$50
而唔係 $50
係多左個負號係前面
我想問呢個係正常問題定係bug ?
如果係正常問題有冇方法解決 ?

唔知大家明唔明我既意思呢 ?
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 MSN Messenger
Re: 新版一問
發表發表於: 2011-08-30 11:18 PM 引言回覆
GKey.
留學生

會員編號: 17,287
文章編號: 2568482

ASV61@KX7623 寫到:
正常係會賺錢既
但唔知點解而家玩既線
就算係短途線
都會有負錢既情況

而唔係 $50
係多左個負號係前面

肯定唔係 Bug
Simuconf 好似有得 Set
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
Re: 新版一問
發表發表於: 2011-08-30 11:55 PM 引言回覆
留學生

文章編號: 2568535

GKey. 寫到:
ASV61@KX7623 寫到:
正常係會賺錢既
但唔知點解而家玩既線
就算係短途線
都會有負錢既情況

而唔係 $50
係多左個負號係前面

肯定唔係 Bug
Simuconf 好似有得 Set

唔似係simuconf問題
因為一直以黎玩都冇D咁既事
直至我升左110.1版同埋開左新save玩
發覺有部份路線到站後唔係出正數係負數
以前都冇D咁既問題出現既
最多係賺唔夠錢先會蝕架啫
佢係明明賺到都變蝕
咁先係問題
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 MSN Messenger
發表發表於: 2011-08-31 12:11 PM 引言回覆
KT 4404
永久居民

會員編號: 8,470
文章編號: 2568689

出負數似乎係因為 pay for total distance

引言回覆:
# three modes (default = 0)
# 1: the payment is only relative to the distance to next interchange, 2 to the trips destination (default 0 is distance since last stop)
pay_for_total_distance = 2

可能你 update 完新版
個 config 改左
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2011-09-07 8:30 PM 引言回覆
流動抽油煙機
留學生

會員編號: 9,503
文章編號: 2572649

off topic 一問
A線既客唔上A線既車
拆站再起都唔得 Confused
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2011-09-07 9:24 PM 引言回覆
留學生

文章編號: 2572680

流動抽油煙機 寫到:
off topic 一問
A線既客唔上A線既車
拆站再起都唔得 Confused

你有可能起錯站(有D站可能淨係上貨/郵件用)
或者用錯郵件車都唔定
不過你都可以用番你既方法試下先
發表發表於: 2011-09-08 4:53 PM 引言回覆
CD Rom
新移民

會員編號: 6,913
文章編號: 2573135

個情況應該係你部車的cost多過你賺返黎(可能路線太短,客太少)
解決方法可以係換部每km的cost低d的車,再唔係的重組路線等等
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2011-09-11 10:20 AM 引言回覆
留學生

文章編號: 2574598

CD Rom 寫到:
個情況應該係你部車的cost多過你賺返黎(可能路線太短,客太少)
解決方法可以係換部每km的cost低d的車,再唔係的重組路線等等

問題在於長線都有咁既情況
有D路線係貨運路線
冇得重組 Crying or Very sad
新版一問
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> Simutrans 專區
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作