會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 巴士迷茶座 -> 唔知D土炮退咗之後,取代佢地啲青年點樣呢? (主題編號=1089550) 前往頁面 1, 2  下一頁
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
唔知D土炮退咗之後,取代佢地啲青年點樣呢?
發表發表於: 2012-05-24 8:43 PM 引言回覆
HUgo8370
旅客

會員編號: 19,355
文章編號: 2681149

唔知D土炮退咗之後,取代佢地啲青年點樣呢?雖然有好多消息話D土炮今年會俾青年JNP6106GR取代,但係城記好似連車都未買 Mad 真係好想睇下青年JNP6106GR係點樣呢!但係至於土炮今年會退 Sad我覺得好捨不得,最好就係佢隻禍根凳,希望新車唔好令人失望啦!!! Smile
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2012-05-24 9:04 PM 引言回覆
LV116
助理系統管理員
LV116
助理系統管理員<br>LV116

會員編號: 59
文章編號: 2681154

閒談區 -> 巴士迷茶座
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2012-05-24 9:09 PM 引言回覆
全力支持學生運動
版面管理員
版面管理員<br>3357

會員編號: 8,749
文章編號: 2681156

城記買左車架喇,
車都已經砌左 Surprised
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2012-05-25 9:18 PM 引言回覆
HUgo8370
旅客

會員編號: 19,355
文章編號: 2681497

引言回覆:
城記買左車架喇,
車都已經砌左

但係真身都未見到,係咪係内地未運過來呀? Confused
發表發表於: 2012-05-25 9:59 PM 引言回覆
全力支持學生運動
版面管理員
版面管理員<br>3357

會員編號: 8,749
文章編號: 2681510

HUgo8370 寫到:
引言回覆:
城記買左車架喇,
車都已經砌左

但係真身都未見到,係咪係内地未運過來呀? Confused

係, 未到香港
發表發表於: 2012-05-28 2:30 AM 引言回覆
644 655 656 662 675
永久居民

會員編號: 5,078
文章編號: 2682395

都係果句, 唔好用歐洲車既眼光去睇國產車就會少d失望既感覺架喇
發表發表於: 2012-05-28 12:13 PM 引言回覆
FS1819
留學生

會員編號: 10,411
文章編號: 2682431

245 寫到:
都係果句, 唔好用歐洲車既眼光去睇國產車就會少d失望既感覺架喇

I am afraid I cannot agree with you on that statement.
There is no reason why we should lower our expectations just because of the manufacturer's origins.
Think of it this way, in an exam there are two test papers of different difficulties for you to choose from.
If you scored 100% on the easier paper, would that make you as good as a person who scored 100% on the more difficult paper?
Going back to this situation, it is not fair that we say a Mainland bus is good just because it meets our expectations for a PRC bus.
If your general expectation for a bus is higher than that for a PRC, then you should not be satisfied of the PRC bus being a bus for Hong Kong.

I expect the new bus to be better than the B6LEs, otherwise I would not consider it a worthy replacement.

FS1819 在 2012-05-28 12:15 PM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2012-05-28 3:45 PM 引言回覆
版面管理員
洪流百煉生
版面管理員<br>洪流百煉生

會員編號: 9,664
文章編號: 2682503

FS1819 寫到:
245 寫到:

I am afraid I cannot agree with you on that statement.
There is no reason why we should lower our expectations just because of the manufacturer's origins.
Think of it this way, in an exam there are two test papers of different difficulties for you to choose from.
If you scored 100% on the easier paper, would that make you as good as a person who scored 100% on the more difficult paper?
Going back to this situation, it is not fair that we say a Mainland bus is good just because it meets our expectations for a PRC bus.
If your general expectation for a bus is higher than that for a PRC, then you should not be satisfied of the PRC bus being a bus for Hong Kong.

I expect the new bus to be better than the B6LEs, otherwise I would not consider it a worthy replacement.

都係果句,放眼世界你就會搵到更多比歐洲車更好既野架啦 Laughing
話就話中國的會爆炸,德國的會自焚,都係睇你點樣 keep 好部車
至少我搭過咁多次青年,唔覺得邊方面比歐洲車特別輸蝕
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2012-06-04 9:17 PM 引言回覆
yww
新移民

會員編號: 12,195
文章編號: 2685202

某討論區已有相,個車頭比珀記、嶼記既大大不同
發表發表於: 2012-06-05 1:59 PM 引言回覆
版面管理員
洪流百煉生
版面管理員<br>洪流百煉生

會員編號: 9,664
文章編號: 2685495

yww 寫到:
某討論區已有相,個車頭比珀記、嶼記既大大不同

據聞呢款車頭雖然甚有山寨味,但已經拎左強國外觀專利 Laughing
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2012-07-01 3:15 AM 引言回覆
永久居民

文章編號: 2694682

彤 寫到:

據聞呢款車頭雖然甚有山寨味,但已經拎左強國外觀專利 Laughing

金華一早同Neoplan有份Contract係度wo
唔係既話點可以合法咁用到佢個車身底盤一體化既設計...

車頭本身係幅係原裝N4516樣, 只係塗裝問題先令到咁多位有呢種感覺
發表發表於: 2012-07-01 5:22 AM 引言回覆
醉曖巴士囝0v0
定居居民

會員編號: 13,439
文章編號: 2694686

講真, 其實而家城記批B6LE已經出好多問題
批車停定果陣震下震下, 踩油去果陣又chok
唔好同我講司機問題, 因為我次次搭76都係咁
更加唔好講如冷氣出風口固定唔到之類既問題
跟住又有出哂名既上斜極極極極極極極極差既表現
同埋佢d V凳又太過斜, 而且窗既設計亦都令座位有壓迫感
嶼巴都已經醒目走去快快手退左批車
希望城記批新車都快 d 到, 可以快快手退左堆 B6 佢 Confused

醉曖巴士囝0v0 在 2012-07-01 5:22 AM 作了第 1 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表發表於: 2012-07-02 3:53 AM 引言回覆
永久居民

文章編號: 2695104

1A 寫到:
希望城記批新車都快 d 到, 可以快快手退左堆 B6 佢 Confused

你未坐到d表現似樣既B6姐下話
發表發表於: 2012-07-02 2:25 PM 引言回覆
HG 7385
新移民

會員編號: 14,742
文章編號: 2695212

245 寫到:
1A 寫到:

只怕有d人坐完部新車之後 又話Young Man堆新車唔夠堆B6好 Laughing

HG 7385 在 2012-07-02 2:25 PM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2012-07-02 2:49 PM 引言回覆
醉曖巴士囝0v0
定居居民

會員編號: 13,439
文章編號: 2695218

245 寫到:
1A 寫到:

你口口聲聲話我未坐到表現似樣既B6, 但你知道我坐過邊部B6咩 ?
你自己又唔比個例子出黎...咁邊度有說服力呀? Rolling Eyes

好, 請問什麼叫表現似樣既B6?
記得比埋行車表現數據做例子, 同埋車隊編號等我下次見到上車喇

嗱我坐過 1333 1340 1343 1344 1347 1349 1351 1360
幾部都有以下既問題
1. 冷氣出風口固定唔到
2. 停定果陣震下震下
3. 踩油 chok
4. 上斜極極極極極極差表現

V 凳同埋有壓迫感個問題係先天缺憾同個人觀點, 我唔計喇
但上面四個問題絕對係呢批車搭落既客觀感覺
上斜果度 1351 非專車好少少少少少咁多囉, 不過上面幾個問題一樣有
你可以話我搭得少, 但根本係因為呢批車我見到都唔想上 Confused

麻煩你就以上問題, 可以講下有邊部係無以上任何一個情況喇專家 Wink

*最後附上部份行車片段, 有幾部因為部車行得太慢忍唔住訓著左所以無錄 Sad
#1344 @ 76
http://www.youtube.com/watch?v=F5bWZzc5w2s

#1347 @ 76 Confused
http://www.youtube.com/watch?v=jylE5thwa3A

#1351 @ 61R
http://www.youtube.com/watch?v=UJausGNkBN0

#1360 @ 76
http://www.youtube.com/watch?v=B5_G6N_iRWg

醉曖巴士囝0v0 在 2012-07-02 2:57 PM 作了第 5 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
唔知D土炮退咗之後,取代佢地啲青年點樣呢?
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 巴士迷茶座
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共2頁)
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作