會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> Simutrans 專區 -> 如何限制城市自動起路? (主題編號=1124237)
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
如何限制城市自動起路?
發表發表於: 2012-09-20 1:40 PM 引言回覆
RV9019
旅客

會員編號: 20,011
文章編號: 2726852

即係我自己起好左城市之後,個城市自己會加d路,搞到我d車行哂d新起既路 Confused
有無得set限制城市自動起路架? Laughing

我想問埋點樣可以限制埋城市自動起樓 Cool

我用緊102.2.1版本

THX! Razz

RV9019 在 2012-09-20 1:59 PM 作了第 1 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2012-09-20 7:36 PM 引言回覆
HB
旅客

會員編號: 18,372
文章編號: 2726949

管理列表>城市列表
然後逐個市關"允許城市增長"

自己玩開110.0.1,不過無記錯前面幾個版本應該都係一樣 Very Happy

HB 在 2012-09-24 1:39 PM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2012-09-20 7:52 PM 引言回覆
LNChickenRice
留學生

會員編號: 7,905
文章編號: 2726958

仲有一個"局部"停止都市增長0既方法:
(01) 先打開要準備「停止」成長0既城市資料視窗
[即係Cilck落去0個個市0既市政府大樓度...
或者用List 0既城市列表打開都得...]
(02) 城市資料視窗之內
有個開關"Allow this city to grow"(太約如此0既英文啦)
(03) 上面個Switch預設係「開」0既,Click一下之後:呢個城市就停止增長->新路、新樓就唔會晌呢座城出現

解除停止都市成長0既方法
請參考樓上同小弟0既方法
(因為開同閂0既方法都係一樣...不必再多解釋啦...)

PS 小弟反而會等開新巴士線、要set新站之時
順走將AI起得唔好0既路面「刪除」...
再唔係0既:考慮一下「鐵路、電線隔離政策」
[某君出0既長城Pak...唔介意起圍城的話就用啦...]
通常都市道路一起到鐵路、電線之前就會「跪低」
唔再繼續起落去(除非你自己起平交道啦...)

LNChickenRice 在 2012-09-20 7:54 PM 作了第 2 次修改
如何限制城市自動起路?
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> Simutrans 專區
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作