會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> OMSI 檔案分享區 -> (updated: 18 Oct) 圓窗巨鷹珍寶試玩版 Eagle Fleetline trial version (主題編號=1129740) 前往頁面 上一頁  1, 2
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
發表發表於: 2012-10-10 1:57 AM 引言回覆
3asv6
旅客

會員編號: 7,240
文章編號: 2734996

4456 寫到:
我果架中門冇問題,可以兩邊開哂
反而係成日起步死左火,要熄偈再著再入波先開到車

停車前入定空波(N掣)就唔會死火,
不過呢架車入波唔駛按Tab但停定前
就要入空波所以似半自動波?

真車半自動波停定前唔入空波會死火?!
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2012-10-10 7:07 AM 引言回覆
SBS9806J
永久居民

會員編號: 8,728
文章編號: 2735005

小弟反而踩盡停車前
大約到 15 kph 左近
由四波按回一波後停車
再開車都冇死火問題 Laughing
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2012-10-10 7:22 PM 引言回覆
早 霸 王
旅客

會員編號: 17,914
文章編號: 2735147

SBS9806J 寫到:
小弟反而踩盡停車前
由四波按回一波後停車

部車一波停車無問題,但我想知真車系點運作,N.1.N.2...甘轉波?
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2012-10-10 8:06 PM 引言回覆
S3BL401@EU4823
新移民

會員編號: 611
文章編號: 2735150

熄匙之後萻返車,後門就可以正常返 Very Happy
發表發表於: 2012-10-10 9:48 PM 引言回覆
FB5764
常駐居民

會員編號: 8,747
文章編號: 2735206

早 霸 王 寫到:
小弟反而踩盡停車前
由四波按回一波後停車

部車一波停車無問題,但我想知真車系點運作,N.1.N.2...甘轉波?

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/archiver/tid-400348.html

http://www.chinamotorbus.com/bus/jumbo/cmb/LF_jumbostory11.php

發表發表於: 2012-10-11 2:13 AM 引言回覆
永久居民

會員編號: 1,934
文章編號: 2735381

早 霸 王 寫到:
小弟反而踩盡停車前
由四波按回一波後停車

好似係N>1>極力子>2>極力子>3>極力子>4
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 MSN Messenger
發表發表於: 2012-10-11 8:40 AM 引言回覆
FB5764
常駐居民

會員編號: 8,747
文章編號: 2735418

4456 寫到:
早 霸 王 寫到:
小弟反而踩盡停車前
由四波按回一波後停車

冇極力子, 睇番上面條 link 既解釋, 中間入空波就得
youtube 都有片睇
http://www.youtube.com/watch?v=m-Z3-aDdA70 (留意 0:36-0:55)
http://www.youtube.com/watch?v=vrZsmeZhH90 (留意 2:40-3:05)

但至於其他波段停車會否死火我就仲未查清楚.... Embarassed
發表發表於: 2012-10-12 9:53 PM 引言回覆
FF3170
旅客

會員編號: 18,749
文章編號: 2736007

GN2217 寫到:
youtube 都有片睇
http://www.youtube.com/watch?v=m-Z3-aDdA70 (留意 0:36-0:55)
http://www.youtube.com/watch?v=vrZsmeZhH90 (留意 2:40-3:05)

但至於其他波段停車會否死火我就仲未查清楚.... Embarassed

根據我嘅理解,巨鷹珍寶個波箱應該只係改咗個控制器,而波箱主體冇改變,所以波箱嘅特性應該同「正常」珍寶個波箱嘅特性一樣,即係任何波段停車都唔會死火(我估應該係所有波段都係油壓傳動)。
發表發表於: 2012-10-13 12:01 AM 引言回覆
fr3093.ctb343
留學生

會員編號: 10,298
文章編號: 2736046

GN2217 寫到:
4456 寫到:
早 霸 王 寫到:

估計因為4個波之間各按鈕都沒聯繫
禁一個另一個唔識回彈
所以要先入空波再上一個波
實質上半自動波裡面信號一轉就會執行轉波動作 Smile

FF3170 寫到:
GN2217 寫到:
根據我嘅理解,巨鷹珍寶個波箱應該只係改咗個控制器,而波箱主體冇改變,所以波箱嘅特性應該同「正常」珍寶個波箱嘅特性一樣,即係任何波段停車都唔會死火(我估應該係所有波段都係油壓傳動)。
液壓傳動的話亦唔代表可以任何檔位停車
現實中D波箱油會滾
經常性咁操作會壞

呢種半自動同棍波車一樣
應該用迫力收慢少少架車
然後轉低波
停定後入空波拉手制(最正規)

(方便既做法係直接入空波
然後靠腳制停車)

(其實自動波(福依特)只係幫你入左空波)
發表發表於: 2012-10-14 5:14 AM 引言回覆
新移民

會員編號: 3,772
文章編號: 2736688

"正確渣法"同"正常渣法"其實係兩回事 Cool
youtube 片以前都有外國行家爭論過此話題 (即使係節奏較慢既英國
巴士司機都係一樣唔會用最正宗手勢渣巴士;鬼佬都係人,渣車一樣會貪方便)

(轉貼)以下呢段珍寶片會較清楚點運作
http://www.youtube.com/watch?v=SlTdJQfo_Ho

片中可見停車係唔使入空波的 (細個搭 88 SF 記得落車前望枝波棍係入著波的)
停定後先入空波都可以,不過至少臨停定之前應該轉翻較低波段,避免死火或者打冷震
Voith D851 年代同埋舊式 ZF 巴士例如雞鴨都係無停車入空波功能,停車時會劇震

正常落波係轉空波、鬆腳等一等、入下一波踩油,架車已經係下一波
正常拖波係轉空波、補翻腳空油、入上一波踩油,架車已經拖完波
但由分半鐘之後幾秒睇,架車俾私家車阻一阻之後個司機追燈時拖波同 3 轉 4 個下都係 straight through

唔係話好似灣岸咁渣唔得,不過傷波箱姐
幾個月前有幸搭過佢
http://www.londonbusmuseum.com/museum-exhibits/single-decker-buses/aec-reliance-rp-90/
(架野 成 11.3 公升,比吉偈足足多成公升咁濟,另外係 5波半自動,應該係比珍寶多一個低波)
同渣車個司機傾左幾句,佢話多年前自己係北邊唔記得 Newcastle 定 Liverpool 做過類似維修部之類既工作
話當地 d 半自動波巴士就係因為司機貪快玩 straight through 所以三個月就玩走晒 d 波箱潤滑油,
比其他城市半自動波巴士快幾倍入廠 Twisted Evil

翻屋企先知架野係 5 波,最初見司機 2波起步,原來直情係 3波暗斜停定再起步都全無問題 (咁大 cc 咁細架車)
而且唔知係咪太大 cc 同以前無乜緩衝/截油裝置,停車再開車時由空波入波已經勁大力撞一撞
聽講以前珍寶都成日 2波起步 (可惜細個無留意司機用邊個波起步)
另外新一代巴迷唔多熟既 Ailsa Volvo 都可以,LX 尾牙咁大直情 3 波起步都可以
珍寶尾牙以香港兩軸巴士黎講算幾細下,但吉偈扭力非常充足,即使係晚年巨鷹珍寶個個起步幾秒就轉 3波都行得順過而家堆慳油車 (珍寶巴士本身亦以慳油聞名,只不過以前油價唔高無太多人提及)

唔知關唔關轉波停留係空波太短既關系搞到波箱蝕蝕地
http://www.youtube.com/watch?v=54itgpriPZc
留意架巨鷹珍寶下下轉 4 波都走音,即使我上面講個架珍寶直落 4波個陣把波箱聲一下子轉都會走走地音

極建議大家買呢隻碟 (呢隻係東區至中區,重有隻中區至西區,重有 1991 年版;另有三隻 1991 1997 年九龍新界版)
http://www.ebay.com.hk/itm/PMP-DVD-1711-HONG-KONG-ISLAND-BUS-TRAM-1997-CHINA-/260310143339
每隻碟一粒鐘有過半時間都係雞鴨寶既鏡頭,較明顯聽到既至少有三個珍寶踩緊 4 波 50 以上 kph 既高音飛車聲
亦有車有類似上面架巨鷹珍寶既走音聲 (不過係衝著康山落斜無乜踩油快速入 4波,個下走音走得無咁高音)
重有載著客係路口就黎停定再以 2 定 3 波極低轉起步行前幾個車位埋站既鏡頭

另外,4 波直接轉低波正路係唔得的 (巨鷹珍寶有無廢左此功能就唔知)
上面版友轉貼個網已經講過點解,本人補充少少
個人今年有幸玩過兩架珍寶個算盤子

我玩過其中一架 1965 年珍寶 (應該同中巴較舊既珍寶一樣操作)
N 波位置係有條彈弓將枝波棍推去 H 形個一橫左邊,即 1 2 波中間
(之前重估 2 轉 3 個下空波會推去 H 字 3 4 波之間)
4 波時 3 4 波個條鐵片係要入左 3 波先解除到,4 波就咁轉去 3 4 波之間 (其實估計都係入空波既效果) 呼油再轉低波都係頂著,轉唔到的

另一架就係本文貼第一條 link 個部
呢部有 d 唔同,係 |-|-| 形,後波保險棍仔改在左邊,另外同大家見慣既算盤子比多出左上角呢個坑,此為 D 波

D 1 3
R 2 4
呢架車入面彈弓有少少唔同,3 4 波之間可以停留,相信係 D/R、1/2、3/4 波之間停留都有入空波既功能

暫時唔知珍寶呢類半自動波係用咩方式起步 (話唔定同富豪 i-shift 差唔多)
但踩順左 2 3 4 波有著好明顯既直結波特性,尤其拖波減速既效果比常明顯
呢樣使新巴珍寶全退前重未升中學既我至今都記得好清楚

9037 在 2012-10-14 5:29 AM 作了第 5 次修改
發表發表於: 2012-10-15 3:28 AM 引言回覆
3asv6
旅客

會員編號: 7,240
文章編號: 2737007

終於知乜事.將部車咋去下一站或者再
行前停低度中門就會開得反晒.試過息
電再開只係試過一次中門開得反晒,之
後又開得一半,但咋去下一站就中門正
常開晒.但又見另一問題出現.0的客
落得一半就堆晒0係度唔識落(下圖),係中門
開得一半的先兆.因為一刪反再開就開
得一半,但再行前中門會回復正常開晒
.可以唔刪門落得到客,不停向前向後
以一/後波行0的客就會0係部車行行下
就會落車因為部車無刪中門.唔知呢個
算唔算係Bug...

檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
(updated: 18 Oct) 圓窗巨鷹珍寶試玩版 Eagle Fleetline trial version
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> OMSI 檔案分享區
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
2頁(共2頁)
前往頁面 上一頁  1, 2

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作