會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 巴士迷茶座 -> 粉嶺北及大窩路線重組建議 (主題編號=1143697)
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
粉嶺北及大窩路線重組建議
發表發表於: 2012-11-28 5:12 PM 引言回覆
GU1559
留學生

會員編號: 11,592
文章編號: 2752240

為重組及改善粉嶺北及大窩巴士服務, 現作出以下建議

建議改動:
1. 277X (聯和墟方向) 下繁16:36-19:57班次 繞經 粉嶺鐵路站,疏導人流。
不經 粉嶺名都 分站,粉嶺鐵路站 起分段收費 $3.3

2. 延長271P 起點至 聯和墟,方便乘客往九龍
開車時間為 0700 0715 0730 三班,收費$13.5,站停278K坑(後面)
中途繞經: 聯和墟>海聯廣場>禮賢會中學>粉嶺消防局>祥華邨祥頌樓>粉嶺中心>塘坑>何家園>九龍坑>
南華莆>大窩>泰亨>中心圍>圍頭村>太和總站>大埔政府合署>轉左經大埔太和路直上吐露港公路後返回原線

3. 合併278P及273P
荃灣方向不再繞經華明,增設繞經 大窩西支路,開車時間為0640 0700 0720 0740
中途站: 聯和墟>海聯廣場>禮賢會中學>粉嶺消防局>祥華邨祥頌樓>粉嶺中心>塘坑>何家園>九龍坑>
南華莆>大窩>泰亨>中心圍>圍頭村>太和總站>大埔政府合署>轉左經大埔太和路直上吐露港公路後返回原線

建議影響:
1. 277X能疏導粉嶺鐵路站候車人數,避免過於擠逼
2. 延長271P能回應粉嶺北市民需求,並作試驗,統計客量。聯和墟至九龍坑若需15分鐘,提早開車時間補回。
3. 278P不需再繞經華明(節省若15分鐘),改為繞經大窩西支路(增加若18分鐘)。
4. 278P(合併後)聯和墟至九龍坑若需15分鐘,加開班次0640補回。
5. 271P/273C原繞經大埔墟,原本中途站離271/73X分站不遠,影響不大。
檢視會員個人資料 發送私人訊息
Re: 粉嶺北及大窩路線重組建議
發表發表於: 2012-11-29 12:18 AM 引言回覆
瘋 Show 快 活 人
永久居民

會員編號: 5,642
文章編號: 2752335

LADY GAGA 寫到:
5. 271P/273C原繞經大埔墟,原本中途站離271/73X分站不遠,影響不大。

其他 points 我唔同你拗

但你 5. 呢一句我真係嚇一跳
你知唔知 273C / 273P 運頭塘一個站幾多人上車 ?
運頭塘距離 73X 分站最近嘅站 " 運頭角里 " 幾遠你又知唔知 ?
你喺運頭塘搭 71K 去運頭角里都要坐 4 個站 ( 車行都要 10 分鐘 ) 啦 , 咁都叫近 ? 你黎過大埔未 ?

仲有 , 73X 正線早繁去到廣福道通常都滿瀉 , 你而家仲搵多班人去迫 ?
仲居然講得出影響不大 , 真係 ... bad
發表發表於: 2012-11-30 1:14 AM 引言回覆
GU1559
留學生

文章編號: 2752802

瘋 Show 快 活 人 寫到:

你知唔知 273C / 273P 運頭塘一個站幾多人上車 ?
運頭塘距離 73X 分站最近嘅站 " 運頭角里 " 幾遠你又知唔知 ?
你喺運頭塘搭 71K 去運頭角里都要坐 4 個站 ( 車行都要 10 分鐘 ) 啦 , 咁都叫近 ? 你黎過大埔未 ?

仲有 , 73X 正線早繁去到廣福道通常都滿瀉 , 你而家仲搵多班人去迫 ?

小弟的確吾了解運頭塘一帶嘅客量...
所以以上建議都只係針對粉嶺北同大窩一帶嘅需求而提出
原本淨係諗住太和一帶的影響不大(算吾算係大埔墟?)
而且根據閣下嘅邏輯思維, 粉嶺北離最近的270A站與運頭塘去運頭角里一樣遠
而粉嶺北出尖沙咀嘅需求亦已經提出左多年
咁樣既話, 粉嶺北居民嘅影響不比運頭塘嘅細
更何況, 運頭塘已經好接近火車站, 替代的交通工具亦都好多好全面
因此我冇諗到運頭塘居民嘅影響有冇咁大咁逼切..

P.S. 我吾係想引起罵戰, 但換轉閣下係小弟, 您提出左一d建議
冇錯, 人地係可以比意見去幫你補充下個建議嘅不足,
絕對吾應該一面倒, 甚至用一d鬧人既語氣去比意見
冇一個計劃係十全十美架..

P.S.2. 原本小弟仲對呢個討論區有小小期望, 係到咁多年,
最錘意呢到既討論氣氛, 但原來氣氛都已經變到其它壇咁互插, 互相質疑,
真係有d失望, 睇黎都真係命不久矣 Crying or Very sad
發表發表於: 2012-11-30 1:57 AM 引言回覆
MT695
永久居民

會員編號: 17,035
文章編號: 2752831

RIP 寫到:
瘋 Show 快 活 人 寫到:

小弟的確吾了解運頭塘一帶嘅客量...
所以以上建議都只係針對粉嶺北同大窩一帶嘅需求而提出
原本淨係諗住太和一帶的影響不大(算吾算係大埔墟?)
而且根據閣下嘅邏輯思維, 粉嶺北離最近的270A站與運頭塘去運頭角里一樣遠
而粉嶺北出尖沙咀嘅需求亦已經提出左多年
咁樣既話, 粉嶺北居民嘅影響不比運頭塘嘅細
更何況, 運頭塘已經好接近火車站, 替代的交通工具亦都好多好全面
因此我冇諗到運頭塘居民嘅影響有冇咁大咁逼切..

P.S. 我吾係想引起罵戰, 但換轉閣下係小弟, 您提出左一d建議
冇錯, 人地係可以比意見去幫你補充下個建議嘅不足,
絕對吾應該一面倒, 甚至用一d鬧人既語氣去比意見
冇一個計劃係十全十美架..

P.S.2. 原本小弟仲對呢個討論區有小小期望, 係到咁多年,
最錘意呢到既討論氣氛, 但原來氣氛都已經變到其它壇咁互插, 互相質疑,
真係有d失望, 睇黎都真係命不久矣 Crying or Very sad

咁好老實講,我相信人地都係覺得e個方案真係太差先咁講啫
語氣大左d又唔出奇架wo
你要人體諒你,咁你都要體諒下人架ma
同埋我覺得一件事就令你有PS2所講既感受,未免太過敏感la

MT695 在 2012-11-30 1:57 AM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2012-12-01 12:13 AM 引言回覆
GU1559
留學生

文章編號: 2753121

MT695 寫到:

咁好老實講,我相信人地都係覺得e個方案真係太差先咁講啫
語氣大左d又唔出奇架wo
你要人體諒你,咁你都要體諒下人架ma
同埋我覺得一件事就令你有PS2所講既感受,未免太過敏感la

都係既, 等我再研究下個建議先 Embarassed
粉嶺北及大窩路線重組建議
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 巴士迷茶座
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作