會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> Simutrans 專區 -> SBS Volvo B10TL (主題編號=1116964)
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
SBS Volvo B10TL
發表發表於: 2012-08-27 8:17 PM 引言回覆
MB452
旅客

會員編號: 10,282
文章編號: 2717233

試玩下先 Very Happy

出黎比人捉下錯,就應該出得街 ..

另問:
我見有幾架車個左面下層車尾窗係細窗,又有其他係大窗(我依家個 Demo 係大窗)
想問下高人,有邊幾架(批)係細窗,又有邊幾架(批)係大窗架?

求高人解答 Embarassed
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2012-08-28 10:28 AM 引言回覆
SBS9806J
永久居民

會員編號: 8,728
文章編號: 2717548

恕我直言 , 你畫緊咩版本 :l
發表發表於: 2012-08-28 1:43 PM 引言回覆
MB452
旅客

文章編號: 2717633

SBS9806J 寫到:
恕我直言 , 你畫緊咩版本 :l

我自己都唔清楚 ... 靠 Google 既相畫緊

我想知到底有幾多款架 ... 最好有埋圖參考下 Embarassed
發表發表於: 2012-08-28 3:34 PM 引言回覆
SBS9806J
永久居民

文章編號: 2717654

話你畫前期又吾系 後期又吾系
你鎖定畫邊一版先啦不如 Surprised
發表發表於: 2012-08-28 6:49 PM 引言回覆
LNChickenRice
留學生

會員編號: 7,905
文章編號: 2717722

用0左港版Volgren車身
當係新加坡版本....

真係唔好意思...
(To 樓主: 有無見過SBS B10TL 個Volgren 車身先?
未見過0既就網上搜尋一下...
想唔講會考中史科報告:
"經常"出現0既某個貶義詞都唔得囉...)

PS 代樓主道歉
只係唔想呢件事變成港星大戰...
(難以想像一開戰之後0既港軍慘況...)
發表發表於: 2012-08-28 10:05 PM 引言回覆
SBS9806J
永久居民

文章編號: 2717756

LNChickenRice 寫到:
用0左港版Volgren車身
當係新加坡版本....

真係唔好意思...
(To 樓主: 有無見過SBS B10TL 個Volgren 車身先?
未見過0既就網上搜尋一下...
想唔講會考中史科報告:
"經常"出現0既某個貶義詞都唔得囉...)

PS 代樓主道歉
只係唔想呢件事變成港星大戰...
(難以想像一開戰之後0既港軍慘況...)

其實如果理解到樓主想整邊版先幫到
因為佢依家呢版要講是一部 Demo 是三不像呀 !! -__-
發表發表於: 2012-08-29 9:47 AM 引言回覆
LNChickenRice
留學生

會員編號: 7,905
文章編號: 2717931

回樓上
的確係四不像(九巴不似、禍根早後期都不似
仲有竟然見到Conform Delgro 0既0野晌度...
同心圓椰菜...)
否則用不著「張冠李戴」呢個詞...
又難怪SBS9806J兄如此不滿...
(換0左係小弟就郁手大改->自用算啦)

PS 唔通又要小弟出山...?!
唔好啦嘩...
發表發表於: 2012-08-29 1:32 PM 引言回覆
MB452
旅客

文章編號: 2718042

差啲引起星港大戰、又要勞動各大師兄
小弟今次真係對唔住大家 Embarassed

依家用左9839做參照品,希望今次冇咁多錯啦...

另問:依家係唔係有車用緊LED牌?thanks Embarassed
發表發表於: 2012-08-29 2:46 PM 引言回覆
SBS9806J
永久居民

文章編號: 2718047

LED 牌是目前不斷更新中
由於安裝時候未有指引作實
部份車安裝電牌時均各有特色

如果你話呢部系 SBS9839P 的話
在車尾你已經欠了 SBS Logo 和讓車牌
其他問題我再稍後時間 ( 明日吧 ) 繼續指出
發表發表於: 2012-08-30 5:55 PM 引言回覆
定居居民

會員編號: 9,132
文章編號: 2718512

MB452 寫到:

另問:依家係唔係有車用緊LED牌?thanks Embarassed

好耐冇理新加坡豬 ,
之前得 9810 同 9822 係橙牌 ,
唔知而家仲有冇豬換左橙牌 .. Very Happy

貓 在 2012-08-30 5:58 PM 作了第 1 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2012-09-02 1:27 PM 引言回覆
SBS9806J
永久居民

文章編號: 2719760

MB452 寫到:

不好意思 , 遲回了你的作品

如果你依照 SBS9839P 來製作的話 , 恐怕我不能幫助你了
因為在新加坡的時間 , SBS9839P 都是經常性帶著廣告走的
雖然我影過標準色版 , 但看來卻欠缺了門位資料 , 未能恊助

反之 , 我建議你轉往其他車輛 , 比如 SBS9803S , SBS9831K , SBS9838S 等
大多數的時間都是標準色 , 所以我能夠提供資料給你製作標準色的版本

其實就以你的大細窗問題說 , 實際上這批巴士全數在左邊都是使用細窗
而在右手邊因設計時候已封鎖了太平門的設計 , 在設計上故使用了大窗
至於左手邊的窗問題 , 也只不過在銻板上色效果而已 , 在當地有部份有
而大多數因長期上廣告導致脫色 , 故也一併取消了上色 , 改為油上黑色
所以你在設計的時候 , 也應該因此設計而被誤解了這批車的車身設計 Laughing

就以 SBS9823J 為例 , 車頭玻璃會有 SBST Logo

其車身小窗位下亦可見被填上黑色

車尾的標語

反之 , 比如說 SBS9839P ( 我就是欠門位呀 !! 所以幫不了你 )
車頭會有「非低地台巴士」標語 , 因此並非每部一式一樣

而在 SBS9837U 中 , 你亦可看到原裝玻璃的存在及車頭 SBST logo 的其他擺法

說來混亂 , 希望你先鎖定目標再讓我幫助你吧 .. sosad
在下要抱歉的是 , 天生是一個完美主義者 , 所以較多挑剔
若感到煩厭可以不用理會我的 sosad
SBS Volvo B10TL
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> Simutrans 專區
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作