會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 巴士迷茶座 -> 可怕之旅 (主題編號=1167690)
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
可怕之旅
發表發表於: 2013-02-20 3:18 AM 引言回覆
愛車BM8688
留學生

會員編號: 3,826
文章編號: 2782635

星期二2am左右在元朗上了N269往美孚, 坐上層車頭, 當在途中的公路時 (包括屯公及葵涌道, 更甚是隧道內, 當時單管雙程), 發現巴士速度時快時慢, 在入隧道前一段更曾慢到大約50km/h, 最可怕是偏左偏右, 每次偏右時有半架車的闊度過火位! 有2次因正有的士在右線過車, 比巴士突然過火位而响"鞍"! 好危險!!!

不論有冇人按鐘落車, 由荃灣至美孚所有分站都停車開尾閘, 埋站次次都求其斜停入不到站彎...

因我要轉N241出太子, 曾想2次中途(大隧及荃灣)轉下一班車, 但由於時間及中途冇N241關係, 我硬著頭皮繼續坐到總站... 原本我都想小睡一吓, 相反我集中精神, 萬一有事我一定會大叫醒車上熟睡的人.....

到了美孚, 我細聲同司機講: "司機, 如眼睏不如即時收工啦, 頭先程車真係好恐怖呀!" 佢好似明白我的意思, 矇矇的沒有出聲!

但當我等N241時, 見到又開工返新界... 當時都真的好担心 (不是黑心) 司機同車上熟睡乘客的安全!
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2013-02-20 6:11 AM 引言回覆
C68A
永久居民

會員編號: 18,341
文章編號: 2782636

呢位車長慢車出晒名
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2013-02-20 7:49 AM 引言回覆
愛車BM8688
留學生

文章編號: 2782639

慢車不是問題, 我重點是安全.
發表發表於: 2013-02-20 10:49 PM 引言回覆
RE 1113
常駐居民

會員編號: 19,242
文章編號: 2782751

愛車BM8688 寫到:

位司機手車咁多年都係咁樣 , 佢咁慢係因為比公司捉過多次快車

如果佢揸歐三躉會入 1 波 , 豬就入 2 波 , ZF 鐵甲入 3 波行足全程 , 任由部車高轉都唔會轉波
發表發表於: 2013-02-20 11:14 PM 引言回覆
SIA
旅客

會員編號: 15,214
文章編號: 2782752

N269有幾次我都坐到嚇親,最經典一次多年前坐部ATR由天慈開出,由曾姓車長操刀,在天北竟然連衝2支紅燈,之後我即刻落車開個司機係咪色盲......快唔緊要,但開巴士就唔好衝紅燈!

曾師傅而家仲有無做N269?好少見佢了!
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表發表於: 2013-02-22 1:38 AM 引言回覆
PV 7695 - JAM
永久居民

會員編號: 8,858
文章編號: 2783211

RE 1113 寫到:
愛車BM8688 寫到:

位司機手車咁多年都係咁樣 , 佢咁慢係因為比公司捉過多次快車

如果佢揸歐三躉會入 1 波 , 豬就入 2 波 , ZF 鐵甲入 3 波行足全程 , 任由部車高轉都唔會轉波

經常葵涌道荔景邨分站起步去美孚,大約祇會行30Km左右,任由身旁d車過.
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 AIM Address 雅虎訊息通 MSN Messenger
發表發表於: 2013-02-23 12:15 AM 引言回覆
愛車BM8688
留學生

文章編號: 2783550

其實我不嫌車慢, 是指部車過火位好多次, 跟住突摟軚果吓好危險.
可怕之旅
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 巴士迷茶座
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作