會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 外地及其他交通工具專區 -> [ 港 鐵 潮 語 系 列 ] 上 車 莫 怱 怱 ‧ 最 緊 要 輕 鬆 (主題編號=586284)
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題

到 底 呢 句 潮 語 點 解 呢 ?
A. 叫 人 唔 好 衝 門 ?
70%
 70%  [ 29 ]
B. 比 車 上 面 嘅 人 落 車 先 ?
2%
 2%  [ 1 ]
C. 架 車 未 有 來 開 , 慢 慢 上 車 都 得 ?
26%
 26%  [ 11 ]
總投票數 : 41

[ 港 鐵 潮 語 系 列 ] 上 車 莫 怱 怱 ‧ 最 緊 要 輕 鬆
發表發表於: 2008-05-01 11:38 PM 引言回覆
B438
永久居民

會員編號: 5,233
文章編號: 1799751

到 底 呢 句 潮 語 點 解 呢 ? 歡 迎 投 票 , 為 期 七 天
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2008-05-02 12:54 AM 引言回覆
S3BL401@EU4823
新移民

會員編號: 611
文章編號: 1799820

d.上車前摸下個怱怱,唔好響車上邊谷住谷住 Laughing
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2008-05-02 10:32 PM 引言回覆
N次郎
新移民

會員編號: 1,827
文章編號: 1800468

唔只意思狗屁不通,
字都寫錯, 應該係"匆匆", 冇"心"字底.

Confused Confused
發表發表於: 2008-05-03 10:39 AM 引言回覆
B438
永久居民

文章編號: 1800694

N次郎 寫到:
唔只意思狗屁不通,
字都寫錯, 應該係"匆匆", 冇"心"字底.

Confused Confused
據 稱 兩 字 相 通
發表發表於: 2008-05-03 6:33 PM 引言回覆
AVBWU369。TA8324
留學生

會員編號: 11,605
文章編號: 1800974

1562 寫到:
下面張相睇對話係有答案

講開衝門
前幾日睇730見花師奶 @ 地鐵宣傳活動,同叫人唔好衝門有關,

果d 宣傳品出左街未

今日係大埔墟站見有....佢果d售票機頂有廣告版...
港鐵網頁都有...http://www.kcr.com.hk/chi/whatsnew/atashinchi.html

不過講番果句野.....如果唔睇幅圖, 真係以會以為係「第三句」 Confused

不如用「有車勿O咀 衝門怕屈機」 Razz

AVBWU369。TA8324 在 2008-05-04 7:30 PM 作了第 2 次修改
發表發表於: 2008-05-03 6:34 PM 引言回覆
DP
版面管理員
DP 1490
版面管理員<br>DP 1490

會員編號: 12
文章編號: 1800975

S3BL401@EU4823 寫到:
d.上車前摸下個怱怱,唔好響車上邊谷住谷住 Laughing
咩叫摸下個怱怱?
發表發表於: 2008-05-03 7:31 PM 引言回覆
Frenchfriezz
留學生

會員編號: 11,241
文章編號: 1801058

樓上張相應該係係西鐵站/尖東站影…
但個PIDS會出港鐵格式字體咁搞笑既?
(定係我記錯,本身都係咁?)

回正題,佢唔用匆匆,反而要加個心係底
我望落第一眼仲以為佢講「上車莫忽忽,最緊要輕鬆」 sosad

Frenchfriezz 在 2008-05-03 7:32 PM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2008-05-03 8:16 PM 引言回覆
B438
永久居民

文章編號: 1801077

Frenchfriezz 寫到:
樓上張相應該係係西鐵站/尖東站影…
但個PIDS會出港鐵格式字體咁搞笑既?
(定係我記錯,本身都係咁?)

回正題,佢唔用匆匆,反而要加個心係底
我望落第一眼仲以為佢講「上車莫忽忽,最緊要輕鬆」 sosad
港 鐵 字 型 ... ? 呢 隻 明 顯 係 新 細 明 wor faint

呢 度 南 昌 黎 架
發表發表於: 2008-05-03 8:42 PM 引言回覆
Frenchfriezz
留學生

會員編號: 11,241
文章編號: 1801090

B438 寫到:
港 鐵 字 型 ... ? 呢 隻 明 顯 係 新 細 明 wor faint

呢 度 南 昌 黎 架

我指既係港鐵PIDS字體,因為平時搭西鐵,見個PIDS既字體都冇而家咁粗…
又或者真係我記錯左 Wink
發表發表於: 2008-05-03 8:44 PM 引言回覆
B438
永久居民

文章編號: 1801093

Frenchfriezz 寫到:
我指既係港鐵PIDS字體,因為平時搭西鐵,見個PIDS既字體都冇而家咁粗…
又或者真係我記錯左 Wink
Eh.... 大 粒 D 嘅 新 細 明 就 係 咁 樣 Laughing

西 鐵 綫 一 向 都 係 新 細 明
[ 港 鐵 潮 語 系 列 ] 上 車 莫 怱 怱 ‧ 最 緊 要 輕 鬆
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 外地及其他交通工具專區
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作