會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 校園生活區 -> 點解我成日做實驗都會有意外 [clown] (主題編號=761990) 前往頁面 1, 2  下一頁
發表新主題 這個主題已經被鎖定了, 您無法在這個主題編輯文章或是回覆
上一篇主題 :: 下一篇主題
點解我成日做實驗都會有意外 [clown]
發表發表於: 2009-09-10 3:43 PM 引言回覆
醉曖巴士囝0v0
定居居民

會員編號: 13,439
文章編號: 2145619

仲記得 F2 果陣 , I.S. 堂做完實驗 , 拎返支 acid 出去 teacher desk
跟住我同個 fd 講多兩句野
就唔記得左手上面支 acid
一鬆手 .. 成支跌落地下爆左
好彩我同支野有一段距離 Rolling Eyes
但校服都係沾到少少

今日舊年 I.S. club 既 members 搞左個活動
詳細實驗就唔講啦
但最尾要洗野果陣 , 我又係掛住同朋友傾計
唔小心徒手拎起左支 test tube
一拎起熱到我即刻放手
眼見甩左少少皮 Rolling Eyes
miss 叫我去左洗手間沖下手
跟住叫個校工同我去醫療室包下手
依家隻手好鬼樣衰 ..

睇黎又有排比人講啦 ..

醉曖巴士囝0v0 在 2010-01-04 4:19 PM 作了第 2 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表發表於: 2009-09-10 5:32 PM 引言回覆
KN9052
定居居民

會員編號: 9,726
文章編號: 2145684

小弟的同學曾經試過跌爛test tube (無任何先兆下), 又試過開大水喉沖支test tube... 今年BL個火牛比我整到燒左-.-"
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2009-09-10 5:43 PM 引言回覆
醉曖巴士囝0v0
定居居民

文章編號: 2145702

269B-06 KN9052 寫到:
小弟的同學曾經試過跌爛test tube (無任何先兆下), 又試過開大水喉沖支test tube... 今年BL個火牛比我整到燒左-.-"

雖然年年都會講 Lab Safety
但總會有呢 d 意外 Laughing
發表發表於: 2009-09-10 5:50 PM 引言回覆
KN9052
定居居民

會員編號: 9,726
文章編號: 2145710

我果班d人真係瘋瘋癲癲... 好似小弟咁sosad
試過將一條駁左去水喉的膠管駁去另一個水喉, 跟住兩個水龍頭一齊開Laughing
LAB SAFETY... 結果係無人聽:lol 加熱野但唔戴safety spectacle Laughing
今年加熱chemical唔知會有咩意外了Laughing

KN9052 在 2009-09-10 5:50 PM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2009-09-10 7:46 PM 引言回覆
MM2566
助理系統管理員
DS4
助理系統管理員<br>DS4

會員編號: 36
文章編號: 2145835

睇左你兩次意外, 似乎你問題所在在於你掛住同人傾計喎...
我諗你拎住d test tube果陣唔同人傾計會好d
我中一二時好鍾意上IS

樓上#9726所講既, 我都好似做過 Laughing
結果咪爆水花囉...
加熱野我記得我地真係好少會戴眼鏡, 戴眼鏡時多數都係睇sir demo既時候
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2009-09-10 7:52 PM 引言回覆
TJ9504
版面管理員
C24-30
版面管理員<br>C24-30

會員編號: 2,821
文章編號: 2145844

又好好彩係lab入面冇遇過呢d事
通常拎起d易打爛o既野個人就唔會分心架喇
傾偈就一定有架喇, 不過都要時刻留意自己hold住o既野
發表發表於: 2009-09-10 7:55 PM 引言回覆
Eden.Hazard
定居居民

會員編號: 12,457
文章編號: 2145845

我有個同學唔知燒乜野
搞到我同另一個同學吸入唔知咩氣體
爭d要call白車
發表發表於: 2009-09-10 10:47 PM 引言回覆
644 655 656 662 675
永久居民

會員編號: 5,078
文章編號: 2146024

小弟讀中學果陣 , 係 lab 做過唔少既實驗
只係出過一次事 , 不過係臨考 Mock 之前做最後一次實驗先出事

*果次係整爛左支試管 sosad nofun
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2009-09-12 10:16 AM 引言回覆
JC 2048
版面管理員
FP 915
版面管理員<br>FP 915

會員編號: 915
文章編號: 2146788

我地都試過燒火柴
燒到勁大陣味 sosad

打爛 test tube 我又未試過 ..
反而試過燒燒下斷開兩截

另外試過一次倒左半枝 test-tube 既 conc. HCl 落個洗手盆度
搞到成盆都係白煙 Confused

不過而家中六冇讀 chem
冇得玩 ..

JC 2048 在 2009-09-12 10:17 AM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2009-09-12 10:58 AM 引言回覆
醉曖巴士囝0v0
定居居民

文章編號: 2146809

GA5505 寫到:
打爛 test tube 呢 D 野對於我地高考生根本就係好小事

如果樓主要讀 AL Chem / NSS Chem,到時大把實驗慢慢你做
AL Chem 有 20% 係計你學校寫實驗報告分
個個 cycle 都要親手去做實驗,之後寫報告
咁唔上心咁你就死得啦

舊年 F.6 全年都做左成廿幾個實驗
我自己都曾經打爛過幾支 test tube (真係好唔小心)
試過就咁訓低支 test tube 係 bench,佢自己碌左落檯
又試過要用 glass rod 樁爛野,篤篤下篤爛左支 test tube
有一次唔知點解我地成班人都鬼上身
一日內最少有 5 個同學打爛野

仲有一次用 pipette 抽 solution 時過度用力向下壓
唔小心篤爛左個 tip
亦都令到杯 solution 有玻璃碎而要重新 prepare 過 sosad

有時拎 solution / 做實驗又唔小心濺到 solution 係件實驗袍度
我件實驗袍已經有一撻撻啡啡黃黃不同化合物的污跡

我想講我係打爛左成樽 solution .. 唔係 test tube 咁簡單

醉曖巴士囝0v0 在 2009-09-12 10:59 AM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2009-09-13 3:09 AM 引言回覆
N!NJA
定居居民

會員編號: 5,723
文章編號: 2147393

GA5505 寫到:
打爛 test tube 呢 D 野對於我地高考生根本就係好小事

如果樓主要讀 AL Chem / NSS Chem,到時大把實驗慢慢你做
AL Chem 有 20% 係計你學校寫實驗報告分
個個 cycle 都要親手去做實驗,之後寫報告
咁唔上心咁你就死得啦

舊年 F.6 全年都做左成廿幾個實驗
我自己都曾經打爛過幾支 test tube (真係好唔小心)
試過就咁訓低支 test tube 係 bench,佢自己碌左落檯
又試過要用 glass rod 樁爛野,篤篤下篤爛左支 test tube
有一次唔知點解我地成班人都鬼上身
一日內最少有 5 個同學打爛野

仲有一次用 pipette 抽 solution 時過度用力向下壓
唔小心篤爛左個 tip
亦都令到杯 solution 有玻璃碎而要重新 prepare 過 sosad

有時拎 solution / 做實驗又唔小心濺到 solution 係件實驗袍度
我件實驗袍已經有一撻撻啡啡黃黃不同化合物的污跡

唔好玩啦, 高考生, 打爛野好少事
你成日打爛野同應唔應該/ 有無必要打爛野係無關係
上年我果班隔離組全年無爛過野, 我自己就煞科 lab 洗野果陣擺位唔好比partner掃跌左個conical flask

between, 話自己係乜鬼高考生好似好型咁, 就好心你上少d 網蒲少d bdc 啦, 傷身體呀老友
發表發表於: 2009-09-14 7:58 PM 引言回覆
N次郎
新移民

會員編號: 1,827
文章編號: 2148214

GA5505 寫到:

咁都講得出?! 似乎你位老師都好縱容你地班學生.

如果去考公開實驗試(唔係TAS), 你眼中的小小事都足以搞到唔合格.
發表發表於: 2011-08-03 8:55 PM 引言回覆
LV116
助理系統管理員
LV116
助理系統管理員<br>LV116

會員編號: 59
文章編號: 2552546

推文,鎖
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
點解我成日做實驗都會有意外 [clown]
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 校園生活區
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共2頁)
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題 這個主題已經被鎖定了, 您無法在這個主題編輯文章或是回覆

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作