會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 攝影討論及作品分享區 -> 買相機建議... (主題編號=771210)
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
買相機建議...
發表發表於: 2009-10-08 6:51 PM 引言回覆
KN9301
定居居民

會員編號: 15,429
文章編號: 2163560

小弟諗住換部新相機,需要符合以下條件,
希望各位師兄可以比啲意見同埋提供價錢 Smile
-有S模式(可用慢速快門+快速快門)
-有得手動調較白平衡
-有補光功能
-可調較光圈
-可調較感光度(ISO)
-有微距模式
-可拍片(收音好啲)
-於早上,夜晚及較暗的環境下,
不用閃光燈及不用太高ISO拍照依然清晰.
*主要影巴士用,DC機.
*仲有想問吓panasonic LX-3好唔好用
*先謝大家寶貴意見*
thz Cool

KN9301 在 2009-10-08 7:14 PM 作了第 1 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2009-10-08 7:19 PM 引言回覆
AIA
定居居民

會員編號: 14,703
文章編號: 2163577

panasonic既DC通常係noice方面都比較偏多... Sad
發表發表於: 2009-10-08 8:23 PM 引言回覆
旅客

會員編號: 16,688
文章編號: 2163615

單反定DC先? confused
DC... G10(G11) / P90之類... ?(唔熟DC Orz)
單反... 500D 或 D500 有錢就直上50D / D90 Laughing
發表發表於: 2009-10-08 10:47 PM 引言回覆
KN9301
定居居民

會員編號: 15,429
文章編號: 2163777

Ez` 寫到:
DC... G10(G11) / P90之類... ?(唔熟DC Orz)
單反... 500D 或 D500 有錢就直上50D / D90 Laughing

DC Cool
發表發表於: 2009-10-09 12:18 AM 引言回覆
ATE92
常駐居民

會員編號: 5,574
文章編號: 2163869

FA9288 寫到:

腳架幫到你 app1
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2009-10-09 12:26 AM 引言回覆
644 655 656 662 675
永久居民

會員編號: 5,078
文章編號: 2163872

Ez` 寫到:

D5000 嘛... nofun

平平地既話 , D3000 反而仲好
不過見樓主話想 DC 既 , 可以考慮下 Ricoh CX1 既
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2009-10-09 2:09 AM 引言回覆
MM2566
助理系統管理員
DS4
助理系統管理員<br>DS4

會員編號: 36
文章編號: 2163882

Ez` 寫到:

G10/G11俾我揀就揀G11喇, 起碼我覺得有時有個扭mon真係可以影得到好多唔同既角度, 同埋G11聽聞亦都有D G10無既功能
成像像素我覺得又唔係咩野大問題, G10成像大過G11又點, 又唔係下下要印海報size既相...
不過講返, 如果樓主要講埋倍數既, 唔知G10/G11枝5x鏡會唔會影響到樓主喇...

如果要有以上功能而又要長焦距既, 不妨考慮下prosumer, Panasonic FZ35/Canon SX系我覺得都唔錯, 我自己都用緊部SX1 IS, 再唔係既, GF1都未嘗不可

noise既野... 好睇人既啫...

我對DSLR款既了解未夠DC深, 只係聽過影開相既人提議過, 如果係影開相而想轉用DSLR既, 可以唔考慮入門機系, 試下直接用初中階機啦 Surprised

而我個人想法就係如果樓主拍片既, 用DC/prosumer似乎好D, 雖然我睇過500D拍既片既質素, 但我覺得如果要"拿"起手就拍片既, DSLR始終輸蝕少少

以上都係個人意見
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2009-10-22 3:36 PM 引言回覆
RV5771
旅客

會員編號: 16,394
文章編號: 2171453

Sony T700 Ok?
I used now.It's good.
發表發表於: 2009-11-25 5:15 PM 引言回覆
AIA
定居居民

會員編號: 14,703
文章編號: 2189519

ATE92 寫到:
FA9288 寫到:

腳架幫到你 app1

朝早影行緊既巴士可以用腳架? Laughing
買相機建議...
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 攝影討論及作品分享區
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作