會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 校園生活區 -> 開左學近2個月啦..情況如何? (主題編號=774170) 前往頁面 上一頁  1, 2, 3  下一頁
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
Re: 開左學近2個月啦..情況如何?
發表發表於: 2009-10-23 5:20 PM 引言回覆
HG3632
留學生

會員編號: 14,815
文章編號: 2172116

Kei 寫到:

我 地 而 家 Form 3 教 緊 Health ... 本 Textbook 唔 夠 二 個 月 都 教 得 7788 Shocked
同 舊 年 Free 到 爆 既 Form 2 比 , Form 3 既 生 活 真 係 好 繁 忙 Sad

我反而有少少懷念 F.3 既生活啦...
F.4 既 LS 差唔多上一堂作一次 ESSAY.. 真系攞你命.. Crying or Very sad

而家都適應到浮動班 LU... 不過問題系我地級 4A 4D 4E 都無班房(借用特別室)..
日日都無地方食飯... Crying or Very sad
但系 4C 4B 又有喎.... 好唔公平囉.. Evil or Very Mad
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2009-10-23 11:03 PM 引言回覆
GJFT
常駐居民

會員編號: 5,180
文章編號: 2172339

無太大特別感覺,係除左測驗的時間唔同左,同埋每日帶帶埋埋都係個幾本書外 Laughing

可能因為老師教法唔同左,變左唔同科目技巧上會明顯地進步/退步
英文數學個老師成日講廢話,上完等於唔上個堆成績就好明顯跟唔上,要自己追課程
但中文同通識因為老師真係到點咁同你講哂答題技巧,變左做功課要跟題目就好容易,測驗分都比較好
(講明先我中文係抽出去補底班的,呢個我唔知有無影響 Laughing

我自己選修生物+綜合科學(物理+化學)同 BAFS ,綜合科學課程未入到好深,好易跟得明
但係 Bio. 同 BAFS 就好明顯要記好多好多字同重點,真係要簡唔中自己將教過的野再重溫一次先會記得實
雖然 BAFS 好多內容都係上年 Econ. 都教過,以個人常識都可以講到少少重點,但好多專有名詞,一定要記實

訓教我就無乜試過啦,係除左前一夜做功課做通頂除外 Laughing
至於測驗最麻煩都係個時間,成日都放學測,都唔知話好(可以上堂溫)定唔好(用了放學的輕鬆時間)

GJFT 在 2009-10-23 11:05 PM 作了第 2 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2009-10-24 6:10 PM 引言回覆
Ryan
旅客

會員編號: 9,639
文章編號: 2172600

今年F.5..唔知點解今年好似冇左F.4時既沖勁咁-,-"
得返5個月渣~~~~~~~ Shocked

都有好多新制F.4 WO..我反而想試下新制.
因為可以簡自己想讀既科..
我見好多F.4既班上堂時都係分散左..每班都唔多人...
咁樣類似小班教學咁會學得好D~~

Ryan 在 2009-10-24 6:11 PM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2009-10-24 8:12 PM 引言回覆
RM 2224
定居居民

會員編號: 16,242
文章編號: 2172651

F.1
-~ 做左Class Monitor / Councilor
-~ 功課比小學少好多
-~ 識左唔少師兄
-~ 習慣新既坐車方案,有時搭95,有時搭29M+MTR
發表發表於: 2009-10-28 11:21 PM 引言回覆
656。HU3984
定居居民

會員編號: 12,652
文章編號: 2174704

GJFT " 寫到:
無太大特別感覺,係除左測驗的時間唔同左,同埋每日帶帶埋埋都係個幾本書外 Laughing

可能因為老師教法唔同左,變左唔同科目技巧上會明顯地進步/退步
英文數學個老師成日講廢話,上完等於唔上個堆成績就好明顯跟唔上,要自己追課程
但中文同通識因為老師真係到點咁同你講哂答題技巧,變左做功課要跟題目就好容易,測驗分都比較好
(講明先我中文係抽出去補底班的,呢個我唔知有無影響 Laughing

我自己選修生物+綜合科學(物理+化學)同 BAFS ,綜合科學課程未入到好深,好易跟得明
但係 Bio. 同 BAFS 就好明顯要記好多好多字同重點,真係要簡唔中自己將教過的野再重溫一次先會記得實
雖然 BAFS 好多內容都係上年 Econ. 都教過,以個人常識都可以講到少少重點,但好多專有名詞,一定要記實

訓教我就無乜試過啦,係除左前一夜做功課做通頂除外 Laughing
至於測驗最麻煩都係個時間,成日都放學測,都唔知話好(可以上堂溫)定唔好(用了放學的輕鬆時間)

容許我問問你你想上大學揀咩科嗎?
或者你學校可唔可以玩 Combined Science (Phy + Bio)?
因為我覺得渣住科Chem上大學會好好多 ...

其實暫時d Phy Chem Bio都好簡單 ...
不過下年就會去到舊制F6 d野 ... Confused
我地Chem果個老師直情好似補習咁. 教我地問題技巧, 重點
用最少文字拎最多分 ...
做到幾開心 ...
發表發表於: 2009-10-29 10:03 PM 引言回覆
M!Lk ™
定居居民

會員編號: 10,407
文章編號: 2175241

Kei 寫到:
702. 寫到:
F.1
-~ 做左Class Monitor / Councilor
-~ 功課比小學少好多
-~ 識左唔少師兄

反 而 我 覺 得 Form 1 比 小 學 學 既 野 多 左 好 多 sosad

我都覺..個陣我小學升上中學都唔慣..

特別係中史.. Sad
發表發表於: 2009-10-30 7:14 PM 引言回覆
KS5587@3355@26
留學生

會員編號: 15,305
文章編號: 2175682

M!Lk ™ 寫到:
Kei 寫到:
702. 寫到:
F.1
-~ 功課比小學少好多
-~ 識左唔少師兄

反 而 我 覺 得 Form 1 比 小 學 學 既 野 多 左 好 多 sosad

我都覺..個陣我小學升上中學都唔慣..

特別係中史.. Sad

有時聽老師講想訓,但自己睇書既話會冇心機
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表發表於: 2009-11-01 8:38 PM 引言回覆
M!Lk ™
定居居民

文章編號: 2176716

Kei 寫到:
#13966 寫到:

其實我覺得中史睇筆記好有用

補 習 社 果 d 定 係 自 己 整 果 d 先 ? Embarassed

中史佢都有派筆記比我GE..

但係可能我自己真係唔岩中史..

即使有筆記..我都係記唔入腦 Sad
發表發表於: 2009-11-01 11:02 PM 引言回覆
656。HU3984
定居居民

會員編號: 12,652
文章編號: 2176853

pencil 寫到:
我係文科思維既人, 舊年f.3成績最好係中文中史history geog等
但係我揀左2科自己好唔鐘意既phy, chem, 仲有M2
好彩我都揀左econ, 我幾鐘意
f.4開始hea左, 以往小學到初中每年既目標都一定係全級頭5名, 今年完全冇目標

好老實講通常讀文科勁o既人都係讀理科的
讀理科渣的人通常讀文科都唔會掂 sosad
發表發表於: 2009-11-02 10:10 PM 引言回覆
M!Lk ™
定居居民

文章編號: 2177437

656。HU3984 寫到:
pencil 寫到:
我係文科思維既人, 舊年f.3成績最好係中文中史history geog等
但係我揀左2科自己好唔鐘意既phy, chem, 仲有M2
好彩我都揀左econ, 我幾鐘意
f.4開始hea左, 以往小學到初中每年既目標都一定係全級頭5名, 今年完全冇目標

好老實講通常讀文科勁o既人都係讀理科的
讀理科渣的人通常讀文科都唔會掂 sosad

理科人用腦多..

同埋了解能力方面應該比較優勝 Smile

因此文科都未必難得到佢地 Cool
發表發表於: 2009-11-04 1:15 PM 引言回覆
PZ 8789
定居居民

會員編號: 11,337
文章編號: 2178263

Kei 寫到:
M!Lk ™ 寫到:
Kei 寫到:
#13966 寫到:

其實我覺得中史睇筆記好有用

補 習 社 果 d 定 係 自 己 整 果 d 先 ? Embarassed

中史佢都有派筆記比我GE..

但係可能我自己真係唔岩中史..

即使有筆記..我都係記唔入腦 Sad

我 自 己 一 路 聽 歌 一 路 記 會 易 d 入 腦 Cool
仲 有 訓 之 前 果 幾 個 字 最 緊 要 Cool

不過吾夠你勁啦洗衣粉哥哥
搞到全世界一齊玩無影凳真系爽死 Surprised
發表發表於: 2009-11-06 5:56 PM 引言回覆
GU 4542
新移民

會員編號: 14,072
文章編號: 2179717

F.1
係咁俾人打...
功課差唔多
D test好鬼多
個MATHS阿sir死都唔肯講清楚D...
中史阿sir好生動有趣
英文阿sir係外國人,有時都唔明佢up咩...
中文miss講好多野...
anyway,路都仲係要走
吐吐苦水又來過了 Very Happy
發表發表於: 2009-11-10 3:57 PM 引言回覆
M!Lk ™
定居居民

文章編號: 2181885

5154x307P 寫到:
F.1
係咁俾人打...
功課差唔多
D test好鬼多
個MATHS阿sir死都唔肯講清楚D...
中史阿sir好生動有趣
英文阿sir係外國人,有時都唔明佢up咩...
中文miss講好多野...
anyway,路都仲係要走
吐吐苦水又來過了 Very Happy

作為老師..我個人覺得就應該係要有耐性d.. Razz

如果連佢都講得唔清唔楚ge..咁真係唔知有咩途徑可以學野

番學都係想係老師身上收野.. Smile

其實你可以放學個d時間試下搵佢問~ Smile
發表發表於: 2010-05-17 8:25 PM 引言回覆
KT 6491
留學生

會員編號: 10,669
文章編號: 2288419

中西史冇希望喇
西史可能好 D
中史點記都唔入腦
唔肥偷笑
MTH 係最有希望一科喇
之後中文搵意思就冇得溫喇
英文又細到大都唔好
次次死係 Proof-reading
Target Keep 住只係入得番精英班就算
Crying or Very sad
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
開左學近2個月啦..情況如何?
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 校園生活區
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
2頁(共3頁)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3  下一頁

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作