會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 意見及資料調查區 -> 你認為高鐵應唔應該起? (主題編號=799780) 前往頁面 1, 2, 3, 4  下一頁
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題

你認為高鐵應唔應該起?
應該, 總站一定要係西九
40%
 40%  [ 24 ]
應該, 但總站設係錦上路就ok
33%
 33%  [ 20 ]
唔應該, 一蚊都唔好用係高鐵上
26%
 26%  [ 16 ]
總投票數 : 60

你認為高鐵應唔應該起?
發表發表於: 2010-01-14 2:09 AM 引言回覆
Endy
新移民

會員編號: 12,447
文章編號: 2217931

我覺得總站設係錦上路就ok了

Endy 在 2010-01-14 2:10 AM 作了第 2 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表發表於: 2010-01-14 8:43 AM 引言回覆
nathanc
留學生

會員編號: 11,797
文章編號: 2217959

我覺得如果擺錦上路的話,
出九龍要轉返西鐵, 如果去其他地方, 可能再要轉其他線, 會慢好多...
其實起黎都冇咩用, 報紙話起左每日去上海d比較遠既城市都係得幾班車, 飛機就有好多班...

即係我覺得一係就唔好起, 一係就將總站擺西九
只係唔起會慳好多$
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表發表於: 2010-01-14 11:54 PM 引言回覆
KF6863
定居居民

會員編號: 7,828
文章編號: 2218511

如果擺錦上路 , 做到喉唔到肺..
而且只會有更多菜園村case..

不過現在視線已經轉到80後身上..
保菜園村的事件,被人忽略

總站西九吧..
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2010-01-15 12:40 AM 引言回覆
Endy
新移民

文章編號: 2218551

KF6863 寫到:
如果擺錦上路 , 做到喉唔到肺..
而且只會有更多菜園村case..

不過現在視線已經轉到80後身上..
保菜園村的事件,被人忽略

總站西九吧..

其實而家西九個站又係好怪雞

兩頭唔到岸, 不過原因只有一個, 專登谷起晒西九既樓價呢個係事實
發表發表於: 2010-01-15 12:57 AM 引言回覆
KF6863
定居居民

會員編號: 7,828
文章編號: 2218559

Endy 寫到:

兩頭唔到岸, 不過原因只有一個, 專登谷起晒西九既樓價呢個係事實

那麼擺錦上路, 原因是谷起晒錦上路既地價 ? Rolling Eyes
發表發表於: 2010-01-15 1:47 AM 引言回覆
Endy
新移民

文章編號: 2218569

KF6863 寫到:
Endy 寫到:

那麼擺錦上路, 原因是谷起晒錦上路既地價 ? Rolling Eyes

你咁講一講我都覺得唔應該起係錦上路

但係谷起西九既樓價你又覺得係唔係先

*但係又諗一諗, 如果真係為左香港利益著想, 點解唔好好運用現在既資源呢?

Endy 在 2010-01-15 1:50 AM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2010-01-15 11:08 PM 引言回覆
GJFT
常駐居民

會員編號: 5,180
文章編號: 2219100

Endy 寫到:

*但係又諗一諗, 如果真係為左香港利益著想, 點解唔好好運用現在既資源呢?

點樣運用現在資源先?東鐵線開密幾班直通車?
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2010-01-16 2:31 AM 引言回覆
DA35
永久居民

會員編號: 5,247
文章編號: 2219246

贊成唔起,又唔係快好多,返深圳坐算啦
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2010-01-16 11:40 AM 引言回覆
GX7767
常駐居民

會員編號: 14,293
文章編號: 2219329

速度話就話去到200 可以叫高鐵..
但會唔會開到咁快?
大陸行成300公里(好似係)
咁米同而家嘅東鐵直通車一樣
係大陸就好快 黎到香港就螞蟻咁行
咁點解用咁多錢去起條「過關快線」

總站放錦上路米重煩搵個商場都冇 , 巴士得2條 收地就煩上加煩 真係係分分鐘2020都起唔完

我反想知點解唔過海? 放係中環而家個機場快線後備大月台果度, 果度比西九更方便,又荃灣線,又東涌線,機鐵,港島線..

個人就覺得個總站放中環會好D, 不過重貴 Crying or Very sad
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表發表於: 2010-01-16 1:51 PM 引言回覆
Va
總版面管理員
VA54-HN8897
總版面管理員<br>VA54-HN8897

會員編號: 3,840
文章編號: 2219371

Endy 寫到:
KF6863 寫到:
Endy 寫到:

你咁講一講我都覺得唔應該起係錦上路

先唔講應唔應該起高鐵,我假設必定要起,面對 錦上路 與 西九 o既問題,種種原因都足以證明 錦上路 根本係冇可能o既選擇

綜合論點,施永青 o係 AM730 「C觀點」o既專欄內大致已經集合「不應在錦上路」起 o既理據
AM730 「C觀點」 寫到:
高鐵站該如何選址

反對高鐵撥款的人理由很多,其中較有實質內容的,是高鐵總站選址錯誤。他們認為高鐵總站應建在錦上路,而不是西九龍。

我個人其實並不反對把高鐵站遷去錦上路,廣州的高鐵總站就打算建在石壁,那裏亦不是市中心區。

把高鐵總站選在市郊新發展區的最大優點,是可以把人流與物流引入新發展區,令新發展區更能吸引投資,可以在短期裡高速發展起來。

不過,要做這樣的決定並不容易,因為這樣做是有風險的,需要其他的城市規劃予以配合,單是靠建一個車站是做不到的。特區政府現時尚未有發展錦上路的龐大規劃,貿貿然把高鐵總站建在錦上路,失敗率非常高。

要把錦上路發展至可以擔當高鐵總站重任的新市鎮,牽涉的問題可能比建高鐵還要複雜,要遷拆的可能不只一條菜園村,將會有更多的人需要改變原有的生活模式。如果他們都要求「不遷.不拆」,錦上路根本不可能發展成一個衛星城市。

由此可見,把高鐵總站建在新發展區是一個極之有為的計劃。廣州可以做得到,是因為廣州市政府是一個強勢政府,但特區政府早已被反對派廢了一半武功,不可能去選擇一條困難更多的路。

對一般小市民來說,要他們明白總站設在西九龍的好處,一定容易過要求把總站設在錦上路。

住在西九龍附近的人口遠比錦上路的人口多,總站建在西九龍,一定可以令更多的人得到方便,高鐵的使用量就可以提升。若是建在錦上路,高鐵的使用效益可能要更長時間才能得到發揮。

西九龍已有完備的城市規劃,部分更已建設完成,不似錦上路那樣,一切還需從頭做起。內地遊客在西九龍站下車,會較容易接駁至港九其他地方。若是在錦上路下車,一定不會感到太方便。

遊客在西九龍站下車,可以去西九文化區參觀博物館、聽音樂、看演出,亦可以在就近的商場購物,試香港的美食,還可以去海濱公園欣賞維港的景色。但若是遊客在錦上路下車,我暫時就未想到有甚麼對多數人都有吸引力的好去處。從對香港的經濟效益來看,選擇西九龍作高鐵總站,一樣有其理由。

其實,無論高鐵總站選址在那個地方,都會有人支持,有人反對,各有各的利弊。而最終誰對誰錯,亦不可能有真正的結論,因為歷史只有一個版本,不可能回頭重試一次。因此,我最多也只會在個人層面堅持己見,但不會強要社會非跟我那套做不可。對自己的理念信心十足的人,很容易變成想操控社會的人。我年輕時犯過這種錯誤,我決不會重蹈覆轍。

當然,以上係假設高鐵必定要起,而返轉頭講起唔起高鐵o既問題,雖則我個人黎講係支持起高鐵,但我唔會介意有人用種種原因去反對,例如話保家園、造價貴等,呢D 反對o既理據係非常充份,合理的理由

不過如果提出用錦上路做總站作為反對目的的話,我就認為真係唔明智,亦都唔會得到認同,與其D人話要起o係錦上路,咁不如叫唔好起,咁樣我仲會接受D...

最後,施永青提到「歷史只有一個版本,不可能回頭重試一次」,及後談及o既社會問題
呢度講得好清楚點解政府有時候被形容為「做親野都錯」,無論邊一方勝利都好,最後都會有人踩到你,如果結果起左高鐵,就一定會有人話誇大效益,但實際上唔起會點冇人知,相反如果結果冇起高鐵,就一定會有人話唔起高鐵令 D 咩咩野停滯不前,但實制起左又點「向前」都冇人知,但兩個結果,一個就會話政府起黎浪費資源,一個就會話政府冇認真計劃同推廣,點都係「錯」...

Va 在 2010-01-16 2:04 PM 作了第 6 次修改
發表發表於: 2010-01-16 2:23 PM 引言回覆
GU1559
留學生

會員編號: 11,592
文章編號: 2219382

起左之後...
大陸一車車軍隊極速尼到..
到時就玩完
發表發表於: 2010-01-16 9:24 PM 引言回覆
GU1559
留學生

會員編號: 11,592
文章編號: 2219591

HE 423 寫到:
*虛 寫到:
起左之後...
大陸一車車軍隊極速尼到..
到時就玩完

而家準備打仗

講真架
高鐵根本就係軍事用途
發表發表於: 2010-01-17 12:07 AM 引言回覆
644 655 656 662 675
永久居民

會員編號: 5,078
文章編號: 2219768

GX7767 寫到:

大陸行成300公里(好似係)

係 350

不過試車果陣係做到接近 400
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2010-01-17 1:59 AM 引言回覆
Endy
新移民

文章編號: 2219823

HE 423 寫到:
*虛 寫到:
講真架
高鐵根本就係軍事用途

Surprised
要黎做咩架 Surprised

[gag] 好似北韓條地鐵咁用埋黎做防空洞? [/gag]
發表發表於: 2010-01-17 11:03 AM 引言回覆
Va
總版面管理員
VA54-HN8897
總版面管理員<br>VA54-HN8897

會員編號: 3,840
文章編號: 2219853

龍也 寫到:

菜園村既地理環境有關,因為另一面就係石崗軍營,上面運幾多人落黎都唔知。

但如果咁講的話,會唔會有少少陰謀論呢?
咁講得o既話,西鐵都好近軍營喎,又會唔會有咩特別地洞係俾軍營收埋D 唔知咩武器,再唔係用黎做防空洞呢? Confused

Va 在 2010-01-17 11:04 AM 作了第 1 次修改
你認為高鐵應唔應該起?
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 意見及資料調查區
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共4頁)
前往頁面 1, 2, 3, 4  下一頁

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作