會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 校園生活區 -> 羅范椒芬嘅校訪令我對人大非常反感 (主題編號=843599)
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
羅范椒芬嘅校訪令我對人大非常反感
發表發表於: 2010-05-29 2:03 PM 引言回覆
FS1819
留學生

會員編號: 10,411
文章編號: 2296200

話說星期三(26th May)學校請咗羅范椒芬嚟大談大陸同香港嘅現況同未來,佢聲稱係一個
「dialogue」,但係佢用咗五十分鐘講啲似乎中肯嘅嘢之後,只係俾我同另一個男同學問三條
問題,根住校監就好急咁中斷Q&A。果位男同學問咗兩條關於人權嘅問題,但係佢嘅回應俾我
地嘅感覺係黨同「國家」嘅繁榮穩定比人權更重要。我問佢人大點解可以違反基本法中關於終
審法院喺審判方面係獨立同「至高無上」嘅條文,仲有人大點解一而再,再而三拒絕港人主流民
意有關普選嘅要求,佢竟然話終院先錯在冇同大陸討論應該點判。同埋,佢話「港人除外交及
軍事之外享有一切自主權」,包括選舉辦法,係「錯誤解讀基本法」喎﹗我都係根據以前喺華仁
度老師不斷強調嘅「高度自治」嘅解釋﹑以前本通識教科書同唐英年94年嘅言論嚟判斷姐……
佢咁講係咩意思呀?我非常唔滿意佢嘅答案。

FS1819 在 2010-05-29 2:05 PM 作了第 3 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2010-05-29 2:48 PM 引言回覆
版面管理員
洪流百煉生
版面管理員<br>洪流百煉生

會員編號: 9,664
文章編號: 2296209

對羅太既言論不滿,同你對人大反感,應該係兩回事黎
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2010-05-29 3:01 PM 引言回覆
FS1819
留學生

會員編號: 10,411
文章編號: 2296210

彤 寫到:
對羅太既言論不滿,同你對人大反感,應該係兩回事黎

我覺得佢出嚟嘅言行係代表人大同會影響人大嘅聲譽,就好似一個學生着校服喺街上嘅言行會俾人用嚟做對一間學校評價嘅參考一樣。
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2010-06-01 7:21 PM 引言回覆
KingYeung
新移民

會員編號: 14,273
文章編號: 2298298

對人大反感定係對羅太反感
應該看下你學校點樣介紹佢
如果佢係人大身份黎 就係人大
佢個人身份黎 就係羅太

其實咩野人比咩野答案你 你看佢身份都估到
人大冇可能支持真普選
正如Donald仔 心諗的野都可能同講的唔同
明呢2012方案昆水都要講到唔昆水

同埋好多野都係看你點講
講真 大家都係拎住本基本法吵姐
明係玩灰色地帶
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 MSN Messenger
羅范椒芬嘅校訪令我對人大非常反感
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 校園生活區
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作