會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 巴士迷茶座 -> [轉載] 九巴引入全港首部超級電容巴士 – gBus (主題編號=882196) 前往頁面 1, 2  下一頁
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
[轉載] 九巴引入全港首部超級電容巴士 – gBus
發表發表於: 2010-09-14 6:35 PM 引言回覆
Fx9995
新移民

會員編號: 10,078
文章編號: 2365145

http://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news201009141079.html

引言回覆:
繼去年率先引入香港首部配備歐盟第五代環保引擎的雙層巴士後,九巴再接再厲,在今年引進全港首部超級電容巴士- gBus作實地測試,為香港的公共運輸發展開拓新的領域。gBus經已運抵香港,並展開為期約半年的實地測試,九巴會收集所有營運數據,祈發展出一個適合香港路面環境的超級電容巴士系統……
檢視會員個人資料 發送私人訊息
發表發表於: 2010-09-14 6:54 PM 引言回覆
旅客

會員編號: 18,503
文章編號: 2365175

睇今日新聞, 架巴士竟然係左軚 oo
發表發表於: 2010-09-14 7:10 PM 引言回覆
Eden.Hazard
定居居民

會員編號: 12,457
文章編號: 2365179

5031 寫到:
睇今日新聞, 架巴士竟然係左軚 oo

中國黎既樣版唔係左轉咁係乜?
發表發表於: 2010-09-14 7:50 PM 引言回覆
KN9301
定居居民

會員編號: 15,429
文章編號: 2365228

架車隻色睇上去都ok,, Razz
但係入面啲櫈隻色個人就唔太中意 Embarassed
發表發表於: 2010-09-14 7:59 PM 引言回覆
GX7767
常駐居民

會員編號: 14,293
文章編號: 2365261

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=342133

有片睇~
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表發表於: 2010-09-14 8:08 PM 引言回覆
GX7767
常駐居民

會員編號: 14,293
文章編號: 2365278

346 寫到:
FA9288 . KN9301 寫到:

我估九巴會換曬d櫈,唔知車身會唔會噴香檳色呢 Laughing
新聞話巴士會在西九或啟德試行,咁即係有排都唔出街載客 Question

我估會整綠色 Embarassed 環保ma~
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
發表發表於: 2010-09-14 8:09 PM 引言回覆
Kr6863
旅客

會員編號: 17,368
文章編號: 2365281

新聞段片,見到係用Volvo 軚盤 Shocked
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表發表於: 2010-09-14 8:11 PM 引言回覆
KN9301
定居居民

會員編號: 15,429
文章編號: 2365284

346 寫到:
FA9288 . KN9301 寫到:

我估九巴會換曬d櫈,唔知車身會唔會噴香檳色呢 Laughing
新聞話巴士會在西九或啟德試行,咁即係有排都唔出街載客 Question

我估有可能唔會噴番香檳色,,

見佢已經有KMB logo同寫住"g bus" Laughing

其實白色幾靚丫..

而家金色太濫喇 Embarassed
發表發表於: 2010-09-14 8:17 PM 引言回覆
Eden.Hazard
定居居民

會員編號: 12,457
文章編號: 2365288

Mu3313 x Kwan ~ 寫到:

部車係上海申沃生產
即係Volvo

346 寫到:

好似話部車係唔會出街行

Eden.Hazard 在 2010-09-14 8:18 PM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2010-09-14 9:01 PM 引言回覆
旅客

會員編號: 18,503
文章編號: 2365333

rafael. 寫到:

部車係上海申沃生產
即係Volvo

346 寫到:

好似話部車係唔會出街行

希望佢真係唔好出街行啦!
香港馬路靠左側行駛用左軚車係極危險 Confused

5031 在 2010-09-14 9:03 PM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2010-09-14 9:04 PM 引言回覆
TJ9504
版面管理員
C24-30
版面管理員<br>C24-30

會員編號: 2,821
文章編號: 2365335

5031 寫到:

其實香港都有一定數量o既左軚車係街行
係唔係"極危險"真係值得商榷
發表發表於: 2010-09-14 9:18 PM 引言回覆
。~LeuNg FaN~
定居居民

會員編號: 14,679
文章編號: 2365348

5031 寫到:
rafael. 寫到:

部車係上海申沃生產
即係Volvo

346 寫到:

好似話部車係唔會出街行

有部分中港直通既旅遊巴都係左軚車啦...
危險程度未至於極高...
同埋有時就算部旅遊巴係右軚車,佢可能會泊係單程路既另一邊(正常係泊左)啦...
果陣d人要上車咪又係要出馬路...
(自己見過有人行左馬路, 再將d行李搬去車底個行李箱.. 完全無諗過/留意自己後面係一大條馬路..@@")
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
發表發表於: 2010-09-14 9:26 PM 引言回覆
成功需苦幹
永久居民

會員編號: 29
文章編號: 2365357

5031 寫到:

你呢d咩logic黎?
點解司機位近行人路就會危險?
咁即係香港唔可以有one way啦下話 Laughing
stupid
發表發表於: 2010-09-14 11:21 PM 引言回覆
644 655 656 662 675
永久居民

會員編號: 5,078
文章編號: 2365423

rafael. 寫到:

部車係上海申沃生產
即係Volvo

大錯特錯 , 申沃 =/= 富豪

5031 寫到:

咁右軚車係內地行係咪極危險

644 655 656 662 675 在 2010-09-14 11:27 PM 作了第 1 次修改
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
發表發表於: 2010-09-15 4:58 AM 引言回覆
Nagoya
常駐居民

會員編號: 4,229
文章編號: 2365466

rafael. 寫到:

好似話部車係唔會出街行
隔離版好似話會行荔廠短途員接線
[轉載] 九巴引入全港首部超級電容巴士 – gBus
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> 巴士迷茶座
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共2頁)
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作