會員註冊 常見問題 會員列表 搜尋 香港巴士討論中心 (HKBDC) 歡迎頁

香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> OMSI 一般討論 -> 討論地圖制作是否應更有組織? (主題編號=950594) 前往頁面 1, 2  下一頁
發表新主題 回覆主題
上一篇主題 :: 下一篇主題
討論地圖制作是否應更有組織?
發表發表於: 2011-03-30 11:53 PM 引言回覆
Maxel
旅客

會員編號: 14,852
文章編號: 2477897

在MM2年代, 地圖制作多數以路線為單位,
制作者/團隊多各自為政, 亦受MM2各方面限制
做成地圖分散 /某些地區有很多重覆場景

到了OMSI這個年代, MM2 大部分限制都沒有了
加上地圖制作比以前天覆雜, 如果各制作者/團隊各自分散行事
實在太浪費

雖然現在OMSI還未成熟, 但大家可以著手建立一個機制
令全港地圖制作更有效率, 現在OMSI 有自己的editor
各制作者可以模組形式分工
例如,
部分專制作道路
部分專規劃路線
部分規劃AI 車輛
部分建建築

最後合併資源,統一更新
大家統一做一個地圖檔, 將整個香港成為單一地圖檔

我相信大家都有利, 但這個機制應如何設立, 應由誰設立
我想請大家討論, 為大家興趣而努力, 建構一個模擬香港 Exclamation
檢視會員個人資料 發送私人訊息
Re: 討論地圖制作是否應更有組織?
發表發表於: 2011-03-31 1:34 PM 引言回覆
KT 4404
永久居民

會員編號: 8,470
文章編號: 2478128

Maxel 寫到:
最後合併資源,統一更新
大家統一做一個地圖檔, 將整個香港成為單一地圖檔
不過隻game系統需求都ok高
有唔少人指玩原裝92 City 都有少少 lag

要將整個香港成為單一地圖檔
仲要顧及系統需求
似乎有d困難啵
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2011-03-31 2:59 PM 引言回覆
Fx9995
新移民

會員編號: 10,078
文章編號: 2478136

現階段各方面都未能完善,現在談及這些話題是言之尚早

樓主與其理想化,討論一些虛無縹緲的事,不如具體研究如何製作相關檔案,來得實際得多

ps 無謂把在mm2已討論過的話題搬到omsi吧
發表發表於: 2011-03-31 4:15 PM 引言回覆
Maxel
旅客

會員編號: 14,852
文章編號: 2478146

Fx9995 寫到:
現階段各方面都未能完善,現在談及這些話題是言之尚早

樓主與其理想化,討論一些虛無縹緲的事,不如具體研究如何製作相關檔案,來得實際得多

ps 無謂把在mm2已討論過的話題搬到omsi吧

只是趁一個新開始才討論, 沒有討論,永遠不會成事
應該不會是"虛無縹緲" 吧,難得大家都在起步點
發表發表於: 2011-03-31 5:00 PM 引言回覆
Fx9995
新移民

會員編號: 10,078
文章編號: 2478160

Maxel 寫到:

前車可鑑,基本上討論是白費的

所謂「起步點」,只不過是舊酒新瓶而已
Re: 討論地圖制作是否應更有組織?
發表發表於: 2011-03-31 5:48 PM 引言回覆
lwb701
定居居民

會員編號: 14,172
文章編號: 2478164

Maxel 寫到:
在MM2年代, 地圖制作多數以路線為單位,
制作者/團隊多各自為政, 亦受MM2各方面限制
做成地圖分散 /某些地區有很多重覆場景
.......

我相信大家都有利, 但這個機制應如何設立, 應由誰設立
我想請大家討論, 為大家興趣而努力, 建構一個模擬香港 Exclamation

其實呢家mm2製作上都算有小小"組織"?
如某大形製作團體咁, 應該都有所謂嘅分工合作 Rolling Eyes

當然亦會出現有個別人士能力較高/權力過高 的情況出現.
而更多大的"組織"未必能令全部組員能順利合作/製作,
甚至關係決烈, 影響到最終檔案的完成或推出.
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2011-03-31 7:27 PM 引言回覆
溫得福內鬥戲法
留學生

會員編號: 15,002
文章編號: 2478276

我唔係咁同意樓主諗法,

要知道,
同做一樣野就無左差異,
無左差異只會令到技術/質素停濟不前
與其係貪方便用前人/其他人整落既野,
點解我唔試下一次過爆令個場面去?

即係咁,
48x,49x都有d路係重覆左,
但係當中既city就可以突出其差異,
沿用48x city既路既話,當時就無咁HD既city啦?

另外比較爭議既就係版權問題,
如果之間出現內訌,
咁d新作就停晒係度唔做得野喎?

當然,小規模既分工,即幾個人合組整野,
咁樣出現以上問題既機會就細好多,
但如果全世界group埋晒一齊做野,真係會弄巧反拙 Smile
發表發表於: 2011-03-31 7:34 PM 引言回覆
深潛二十米
新移民

會員編號: 13,251
文章編號: 2478288

相信已經唔係版權問題咁簡單既野...
而家OSMI 有咁多未認知既野 / 講係技術
唔係個個都咁大量肯分享出黎比全世界一齊整的...

睇返近年MM2 高質素city 不斷出現
但當中唔少既野都係較新既技術/唔係個個都識既野黎 再睇返教學...有幾何會有人教呢d 野先得架...

基本上樓主講既其實唔係唔可行同OSMI 未成熟...
而係咁大群製作人 我相信唔會個個都咁大方 到最後就算傾完都只會好似而家mm2 咁大家各自為政

深潛二十米 在 2011-03-31 7:35 PM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2011-03-31 10:10 PM 引言回覆
Terence
版面管理員
Terence
版面管理員<br>Terence

會員編號: 298
文章編號: 2478401

Fx9995 寫到:
Maxel 寫到:

前車可鑑,基本上討論是白費的

所謂「起步點」,只不過是舊酒新瓶而已

呢類文帖出現不少次,順其自然是較好的,因為有需求自然就會整合,唔需要強行建立機制。

通常提出這類建議,結果永遠流於空泛,因為沒有具說服力的人出來領導,講永遠很容易,團結整合誰人都識講,但有無能力的就因人而異

Terence 在 2011-03-31 10:11 PM 作了第 1 次修改
發表發表於: 2011-04-01 1:50 AM 引言回覆
愛麗絲公主
留學生

會員編號: 11,768
文章編號: 2478548

還是等大家先嘗試制作香港路線為藍本訓練一下再作打算吧~
現階段以omsi的質數,天水圍+元朗可能已經有很多人lag到玩不了~
發表發表於: 2011-04-01 7:39 PM 引言回覆
溫得福內鬥戲法
留學生

會員編號: 15,002
文章編號: 2478874

深潛二十米 寫到:
相信已經唔係版權問題咁簡單既野...
而家OSMI 有咁多未認知既野 / 講係技術
唔係個個都咁大量肯分享出黎比全世界一齊整的...

睇返近年MM2 高質素city 不斷出現
但當中唔少既野都係較新既技術/唔係個個都識既野黎 再睇返教學...有幾何會有人教呢d 野先得架...

基本上樓主講既其實唔係唔可行同OSMI 未成熟...
而係咁大群製作人 我相信唔會個個都咁大方 到最後就算傾完都只會好似而家mm2 咁大家各自為政

唔係maker唔大方,而係只係想教真係有潛質既人

即係咁,
你要想讀大學,入場卷就係中英文合格
你要想投資炒樓,入場卷就係第一桶金

maker取態一樣,
如果公開晒高質技術既話,恐怕某d立心不良既玩家又拎黎改野
所以maker傾向只教有實力既人,
想學高質技術之前,你係咪好應該熟練左一般/以前無咁高質既技術先?
即係你未識sinx同cosx既時候,點去玩sin(a+b)=sinacosb+cosasinb呢?
當一般技巧成熟後,去搵d質素高既city既maker,大部分都會教曉你點插花

你見小弟由最初整尚德,之後到整調景嶺,到整沙田(可能呢區有d人無玩過個mm2 city啦,但可睇下片),當中有d位係仿效其他高質城市,同時經過唔同maker既幫助後,效果係完全唔一樣

故此唔能夠做到呢點未必關大唔大方事

但係呢家暫見omsi好多技術都有待研究,更徨論整高質野既技巧,
一般自己整既野,唔lag可能已經好好了...
呢個亦都係小弟暫時唔想轉整omsi既原因
當然遲d大家就係各行各業,有幾個唔同既方法整city,當中發現到每個既優點,
咁樣差異得出好處,比一齊跟死一個方法好好多
發表發表於: 2011-04-01 11:44 PM 引言回覆
深潛二十米
新移民

會員編號: 13,251
文章編號: 2479166

樓上你整個 d 既 city 雖然係模仿高質city 同埋搵人幫你搞
但實際上都仲係........... Very Happy

當然啦 你搵到大方肯教你既就係咁話
但實際上睇返咁多年mm2 既maker
有幾多個都係會咁好心同大方分享出黎?
就算技術教左比人 都唔等於你整既野會比人亂改
我相信呢兩樣野係唔關事的

仲有 實際上自私既人又真係多的是 只不過可能係樓上你仲未見識過咁解.....
發表發表於: 2011-04-02 3:31 AM 引言回覆
愛麗絲公主
留學生

會員編號: 11,768
文章編號: 2479353

omsi file不是zip檔,是否即是不能鎖檔!?
發表發表於: 2011-04-02 7:32 AM 引言回覆
leos2000171
旅客

會員編號: 10,395
文章編號: 2479362

愛麗絲公主 寫到:

所以基本上,任何人都可以tune車同改地圖,所以版權會成一個問題
發表發表於: 2011-04-02 10:14 AM 引言回覆
Va
總版面管理員
VA54-HN8897
總版面管理員<br>VA54-HN8897

會員編號: 3,840
文章編號: 2479398

leos2000171 寫到:
愛麗絲公主 寫到:

所以基本上,任何人都可以tune車同改地圖,所以版權會成一個問題

其實o係 OMSI 出得任何file ,就要預左人人都可以改,
唔想人改就只能夠唔公開

當然,實際唔一定個個係咁諗,
如果呢個概念早D 確立o係OMSI 眾玩家心中,對OMSI 各種發展都有幫助

Va 在 2011-04-02 10:16 AM 作了第 2 次修改
討論地圖制作是否應更有組織?
香港巴士討論中心 (HKBDC) 首頁 -> OMSI 一般討論
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案
所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共2頁)
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題 回覆主題

正體中文語系由 phpbb-tw 維護製作